fbpx

2022-ben lesz büntethető a kettős minőség, de van kiskapu is

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 december 03.

Újra módosították az Élelmiszertörvényt. Az élelmiszer kettős minősége elviekben büntethető lesz másfél év múlva. A gyakorlatban ez szinte lehetetlen lesz.

Nyáron már módosították utoljára az Élelmiszertörvényt. Ekkor került bele az élelmiszerek kettős minőségét tiltó tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat is. A büntethetőség esetét és a büntetés mértékét is meghatározták benne. Most másfél év haladékot kaptak a gyártók és forgalmazók az élelmiszerek kettős minőségének elkerülésére.

 

bevásárlás
Kelet-Európa számára más összetevőkkel készülhet a termék (Forrás: praxistipps.focus.de)

 

Könnyen található kiskapu

Az Élelmiszertörvényt idén nyáron módosították utoljára, amikor belekerült a következő szövegrészt:

„14/B. § (1) Ha a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszer megegyezik egy másik tagállamban forgalmazott élelmiszerrel, az élelmiszer előállítója, nem hazai előállítású élelmiszer esetében pedig az első magyarországi forgalomba hozó felelős azért, hogy a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszer a másik tagállamban forgalmazott élelmiszertől összetételében vagy jellemzőiben ne térjen el jelentősen, kivéve, ha azt jogszerű és objektív ok fennállása teszi szükségessé.(2) Az (1) bekezdés szerinti jogszerű és objektív oknak minősül különösen, ha az élelmiszer összetételében vagy jellemzőjében jelentkező eltérést az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározottak szerint jogszabály által előírt követelményeknek való megfelelés, valamely alapanyag élelmiszer-jelölésen feltüntetett eredete, időszakos jellege vagy a hazai fogyasztók egészséges és tápláló élelmiszerekhez való fokozottabb hozzáférésére érdekében tett receptúramódosítás indokolja.” Eszerint a hozzáférés növelhető úgy is, hogy a drága alapanyagot olcsóbb, ám „egészséges” alapanyaggal helyettesítik. Hogy mi egészséges és mi nem, azt nehéz lesz eldönteni.

 

Büntetés 500 millióig

Már nyáron leszögezte a törvénymódosítás, hogy az előírás megsértése esetén élelmiszer-ellenőrzési bírságot kell kiszabni. Ennek legkisebb összege tizenötezer forint, legmagasabb összege a 100 millió forintot meghaladó éves nettó árbevétellel rendelkező vállalkozás éves nettó árbevételének 10%-áig, de legfeljebb ötszázmillió forintig terjedhet. Ha az emberek vagy állatok széles körének egészségét károsító vagy veszélyeztető, továbbá a felhasználók széles körének jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértés történt, akkor akár ötmilliárd forint is lehet.

 

Felkészülési idő

A mostani módosítás 2022. május 28-ától írja elő a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kerülését a vállalatok számára, addig egy másfél éves felkészülési időt ad a gyártóknak és a forgalmazóknak. Az Agrárkamara oldalán megjelent hír szerint a kiszabható bírság a gyártó árbevételének 5 százalékáig, vagy 500 millió forintig terjedhet. Ötmilliárdos felsőhatárt nem említ a hír.

A törvénymódosítás előzményeiről testvérlapunk számolt be.