fbpx

Szégyen: csipkebogyót és kamillát importálunk

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 22.

Az Agrárközgazdasági Intézet statisztikai jelentése szerint a legnagyobb mennyiségben termelt fűszernövényünk az édeskömény, a gyógyhatású növények közül pedig a cickafark. A kamillát csak gyűjtjük – nem eleget –, a csipkebogyót pedig le sem szedjük.

 

csipkebogyó
A feldolgozókhoz nem jut el, nem ezt szedik a gyűjtők (forrás: kondelamagazine.com)

 

A termelés favoritjai

Legnagyobb mennyiségben az édesköményt termeltük (270 tonna szárítva), illetve az ánizst 35,5 tonna drog). Elég nagy mennyiséget termelünk benedekfűből is (csaknem 34 tonna drog). Citromfűből 14,4 tonna szárítmányt adtak el a termelők. Számottevő a köménymag-termelésünk (9,5 tonna drog), illetve kakukkfű-előállításunk is (5,5 tonna). Nagy mennyiségben került felvásárlóktól továbbfeldolgozásra a koriander (9,5 tonna), a mustármag (8 tonna) és a máriatövis magja (7,2 tonna). Az előbb felsorolt növényekből nincs szükségünk importra. Sokat termelünk még borsmentából (12 tonna), de ezen a mennyiségen felül még 5,3 tonnát kell behoznunk az országba az igények fedezésére.

 

A gyűjtés favoritjai

A vadon termő növényekből legnagyobb mennyiségben a vadgesztenyét, az aranyvesszőt, a kamillát, a ragadós galajt, a cickafarkot, a bodzát és a csalánt gyűjtik. A cickafarkot a nagy mennyiségű gyűjtés mellett (több mint 110 tonna nyersen és szárítva) termeljük is, több mint 8 ezer tonnányi drog keletkezik belőle, így a termelésnek is favoritnövénye. Ezekből az intenzíven gyűjtött növényekből nem szorulunk importra, kivéve a kamillát, amiből a csaknem 170 tonnás gyűjtés mellett még 36 tonna behozatalára is sor kerül.

 

Az import favoritjai

Meglepő módon a csipkebogyó terméséből van szükségünk a legnagyobb mennyiségű behozatalra (40,2 tonna szárítva), a második helyezett a már említett kamilla. Mindkettő tradícionális gyógynövényünk, korábbi „gyógynövény-nagyhatalmi” státusunkat ezekre építettük. Ezeket ma sem termelőtől, sem felvásárlótól nem tudják megszerezni a feldolgozók az AKI adatai szerint. Nagy igény van külföldi hibiszkuszra (16 tonna), hársra, galagonyára (cc. 12-13 tonna), szederlevélre (15,5 tonna) és palástfűre is (11 tonna). Ezekből csak a hárs belső felhozatala mérhető az importéhoz, a többié elhanyagolható. Érthetetlen az is, miért kell a külpiacról vásárolnunk 8,8 tonna macskagyökeret vagy 6 tonna pitypanggyökeret.

 

Lásd még a témában: Gyógynövény alulnézetből, avagy mire lesz elég egy pályázat?