Sokoldalú újdonság a gabonavédelemben

Írta: - 2023 április 07. -Hirdetés

A kalászosok egészséges fejlődésének fenntartása a korszerű termesztéstechnológia alapját képezi. A magyarországi gazdálkodók lehetőségeik szerint igyekeznek ezt figyelembe venni, a természeti adottságok, gazdasági lehetőségeik figyelembevételével. Tapasztalataink szerint a fotoszintetizáló felület, a lombozat védelme direkt módon összefügg a termés mennyiségével, míg a jó kalászvédelem elsősorban a jó minőségi paraméterekhez járul hozzá.

EGÉSZSÉGES LEVÉLZET – MAGAS HOZAM

A levélbetegségek fellépése szinte minden aktív fenológiai állapotban várható a tavaszi-nyári időszakban a tél végétől egészen a fotoszintézis végéig. Egy viszonylag jól meghatározható kórokozó körről beszélhetünk, amelyben a dominancia viszonyok évenként, illetve gabona fajonként, fajtánként változnak. A lisztharmat, a pirenofórás, szeptóriás, ramuláriás, rinkospóriumos levélfoltosságok, valamint a rozsdafajok ellen a triazol típusú hatóanyagokra épített kombinációs készítmények jól használhatók. A tavaszi teendők között fontos lépés a lombozat, az újonnan fejlődött levélemeletek megóvása, a minél magasabb hozam érdekében. Ebben szerepben, a fent említett betegségek ellen is kiválóan teljesít a Verben.

ÚJ GENERÁCIÓS MEGOLDÁS

A Corteva 2023-ban megújítja kalászos gombaölő szer kínálatát, melynek egyik fő oszlopa a Verben gombaölő szer, melyben egy rendkívül hatékony hatóanyag kombináció található. A Verben egyedülálló összetételű készítmény, ugyanis a benne lévő proquinazid egyetlen más kalászos gombaölő szerben sem található a Corteva kínálatán kívül. A proquinazid egyedülálló tulajdonsága a gázosodó képesség, melynek segítségével az aktív hatóanyag olyan helyekre is el tud jutni a permetezés után, ahová adott esetben a jó kijuttatástechnikával permetezett szisztémikus hatóanyagok sem. Különösen igaz ez a kalász hatóanyagfedésére, ahol pedig nagyon nagy szükség lenne rá a magas szintű védelem érdekében. Az árpa, búza és más kalászosok lombvédelmében is kiváló hatékonysággal használható a Verben, ugyanis az összetett – szisztémikus és gázosodó – hatás itt is hosszú tartamhatással párosul.

RITMUSVÁLTÁS A KALÁSZVÉDELEMBEN

Egyik legnehezebb feladat a gabonabetegségek elleni küzdelemben a kalászfuzáriózis elleni védelem. Minden évben megjelennek erősen fuzáriumfertőzött gabona tételek, melyek toxintartalma jelentősen meghaladja a szabvány által elfogadható szintet. Még a különösen száraz 2022-es évben is találhattunk ilyen fuzáriumos mintákat az ország kevésbé aszálysújtott régióiban.

Ilyen körülmények között látható, hogy nagyon nagy szükség van hatékony megoldásokra, mivel a helyzetet bonyolítandó, folyamatos a különböző hatóanyagok kivonása a piacról. A Verben összetétele lehetővé teszi a kiemelkedő hatékonyságot a kalász védelmében is, melyhez mindenképpen szükséges a jó időzítés, elegendően nagy lémennyiség és korszerű kijuttatástechnika.

A Verben igazi specialistája a kalászvédelemnek, ami jó kezekben az eddig elérhetőnél magasabb hatékonyságot tesz elérhetővé a sikeresebb gabonatermelés érdekében.

Bálint Sándor
Termékmenedzser