Hazai nemesítésű rózsafajták és alanyfajták közterületi alkalmazásának lehetőségei

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 október 09.

A globális klímaváltozás következtében hazánkban és külföldön is egyre nő a kereslet az extrém időjárási viszonyokat és száraz termőhelyet is tűrő növények iránt.

 

A Pannon Breeding GINOP 2.2.1-15-2017-00042 azonosítószámú projekt „Szaporítóanyag prebázis kialakítása a hazai rózsa-fajtanemesítés és -szelekció eredményeinek piacra vitele érdekében” című kutatás keretében Márk Gergely, hazánk egyik legkiemelkedőbb rózsanemesítője fajtáit és a fajták számára megfelelő rózsaalanyokat vizsgáljuk és értékeljük az extrém termőhelyi viszonyokhoz való alkalmazkodás szempontjából. 4 fajta vizsgázott kiválóan, közülük parkrózsák: ’Torontál’, ’Nagybacon’, tájrózsák: 3. számú fajtajelölt és ’Picurka’.

A kiválasztott tájrózsák talajtakarásra, autópályák rézsűinek beültetésére is alkalmas, lazán szétterülő ágrendszert nevelő fajták. Igen jó szárazságtűrők, a talajjal szemben nem igényesek, az enyhébb sziket is elviselik, a betegségekkel szemben ellenállók. Napos fekvésbe telepíthetők, a téli hideget és a nyári meleget jól tűrik. Dugványozással kiválóan szaporíthatók. A kiválasztott parkrózsák jól bokrosodók, dúsan és tartósan nyílnak, hasonlóan jó tűrőképességgel rendelkeznek, szemzéssel szaporíthatók.

Jellemzőik:

– ’Picurka’: 60–80 cm magas, ágai elhajlók, középzöld, fényes levélkéi kicsik. Egyszerű, apró, rózsaszín virágait csokrosan hozza (1. kép).

rózsa

  1. kép. A ’Picurka’ fajta a szenttamási Tudásközpont konténertelepén

 

Évente egyszer, június első felében virágzik, ősszel az apró piros termései jelentős díszítőértékűek.

3. sz. fajtajelölt: erős növekedésű, 80–100 cm magas, középzöld, fényes levelei kicsik, évente egyszer, június első felében gazdagon hozza kicsi, fehér virágait.

’Torontál’: 80–100 cm magas, felfelé törő ágrendszerű. Levelei a kihajtáskor a hajtások bronzosak, piros virágai csaknem folyamatosan nyílnak a nyáron (2. kép).

 

rózsa

  1. kép. A ’Torontál’ fajta a szenttamási Tudásközpont konténertelepén

 

’Nagybacon’: 70–80 cm magas bokor, lombja középzöld, egyszerű virágai június elejétől folyamatosan nyílnak. Sövénynek is alkalmas.