fbpx

Cura: újra felfedezzük a gyomfésű-technológiát

Írta: MezőHír-2023/04. lapszám cikke - 2023 április 07. -Hirdetés

A mezőgazdaságban nagyon sok minden múlik a technológián, a vetőmagon, az időponton, a tápanyagon és a vízen. Ezek közül a víz az úr! Ha nincs víz, akkor teljesen mindegy, mit csináltunk előtte, termés nem lesz. Az őszi letömörödött vetések felszínére esett csapadék is hamar el tud folyni, ezért is érdemes a felszínnel valamit kezdeni. A tömör, levegőtlen talajban a tápanyagok felvétele is nehezebb. A felszínre kiszórt műtrágya csapadék nélkül is nehezen tud a talajba kerülni.

A gyomfésű erényei

Egyre többen ismerik fel, hogy a gyomfésű nemcsak a biotermelőknek jó, és nemcsak gyomirtásra használható. Az őszi kalászosokon az egyik első tavaszi művelet a hengerezés vagy gereblyézés. A gyomfésű nyugisabb gépkezelőt igényel, mert talajállapottól és növényfejlettségtől függően akár igen lassan is lehet vele haladni. Mit csinálunk a gyomfésűvel? A legegyszerűbb gyomfésűk tényleg csak a kalászosok gyomirtására és a felszín megtörésére alkalmasak.

A Horsch Cura egy picivel több! Minden egyes fog külön van felfüggesztve, és egy dupla spirálrugón keresztül lehet a fogra eső erőt állítani. Ez az erő 250–5000 g között fokozatmentesen állítható. A különböző talajokhoz és növényhez miként lehet a gyomfésűt beállítani? Az elején el kell dönteni, hogy mennyi szármaradvánnyal fogunk találkozni. Ez ezért fontos, mert kétféle foggal lehet szerelni a gyomfésűt. A fogak lehetnek 100, ill. 125 fokosak. A nagyobb szögállású a nagyobb mennyiségű szármaradvánnyal borított felszínre alkalmas. Kevésbé tömődik el, nem húzza össze a vastagabb mulcsréteget. A talajfelszín keménysége határozza meg a fog szögállását. A Cura ST-ben a fogakat keményfém betéttel is elláthatjuk, így munka közben a keményfém mögül az acél kikopva közel „tűhegyes” fogat eredményez, ami később könnyebben hatol a kemény talajba.

A gyomfésűvel a gyomokat kétféleképpen tudjuk irtani: kihúzzuk, vagy betemetjük. Mindkettő nagyon függ a gyomok, ill. a kultúrnövény fejlettségi állapotától is. A kemény talajon alacsonyabb szögállással üzemeltetjük a gyomfésűt, hogy a fogak könnyebben bekapjanak a talajba, így azonban több földet is tudunk, fogunk mozgatni, mintha a fog nagyobb szögben állna. Egyszerre kell mindent állítani. A sebességgel és a fogakra eső erővel menet közben tudunk játszani. Ez azért fontos, mert egy parcellán belül változik a keményebb és lazább talajszerkezet. Így, ha a keményhez állítottuk a Cura-t, és ugyanazzal a sebességgel haladunk, akkor a lazábban valószínűleg több földet fog szállítani, és így betakarhatja a kultúrnövényt is.

Cura ST 100 ill. 125 fokos fogak

A fokozatmentes állításnak köszönhetően a fülkéből tudunk azonnal reagálni, és optimális sebességgel haladni. Ennek köszönhetően a maximális területteljesítményt tudjuk kihozni a műveletből.

Felülvetés és felszíni művelés

A kalászosok felülvetése egy menetben a gyomfésüléssel elvégezhető. Ehhez a Cura-ra egy MiniDrill tartály kerül, amiből adagoljuk a vetőmagot, a gyomfésű-fogak pedig beboronálják a talajba. A nagyon lecserepesedett felszínt fel kell lazítani, ellenben még több nedvességet veszítünk. Azt is tudni kell, hogy minden egyes művelettel a talajból nedvességet veszítünk, ez így van a gyomfésűzéssel is.

Cura 9 ST agyagos, kemény, tömörödött talajon

A kérdés csak az, hogy melyik a rosszabb? Ha 1-2-3 cm-en megmozgatjuk a talajt, de nincs utána csapadék, akkor ez a rész ki is szárad, ellenben védjük az alatta levő réteget. A kicserepesedett felületet feltörve a pórusokat lezárjuk, a kapillaritást megszüntetjük, és a fog művelési síkja alatt megőrizzük a nedvességet. Ezért is érdekes, hogy miként lehet a fogakra a nyomást állítani, milyen mélyen dolgoznak a fogak! Ha megkéstünk a művelettel, és nagyon felrögöltük a felszínt, akkor érdemes egy hengerrel visszanyomni.

Vakboronálás

A Cura, azáltal, hogy a fogakra eső erőt lehet állítani, alkalmas a kelés előtti gyomirtásra is. A pontosabb mélységtartás abból is ered, hogy a Cura-nak mellső és hátulsó mélységtartó kerekei is vannak. A kukorica, napraforgó vetése után elvégezhetjük az ún. vakboronálást.

Cura 12 ST – vakboronálás

A magágyat néhány nappal korábban elkészítjük, és a vetés után néhány nappal a kicsírázott gyomokat kiforgatjuk. Azt a preemergens gyomirtót, ami a talajba kell kerüljön, de nincs eső, a Cura-val is be tudjuk keverni. A mechanikus gyomirtás, a kipárolgás megszüntetése, a növények bizonyos mértékű megsértése, ezáltal bokrosodásra való serkentése – ezek mind olyan eljárások, amiket nagyon régen majdnem mindenki követett. Csak egy bizonyos idő elteltével a modern mezőgazdaságban elfelejtettük. A még modernebb, digitalizációs korszakban a vízmegőrzés és a kevesebb vegyszer használata, a könnyen kezelhető gépekkel a gyomfésülést feltámasztja.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch