fbpx

Ezt is megértük: több szerb kukorica lesz, mint magyar

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 09.

A legcsúnyább a dologban az, hogy nem csak a szerb határokon belül, de azokon kívül is több kukorica lesz. Ráadásul jó vízviszonyok mellett a termény nem csak lefelé, hanem felfelé is mozoghat a Dunán.

dunai teherhajók
Jó vízállás mellett a Duna mindkét irányban hajózható (forrás: global.nhst.tech)

Lesz mit eladni

Szerbia gabonaexportjának 80%-a a fekete-tengeri kikötőkön keresztül bonyolódik. A háború miatt bevezetett exportkorlátozások eddig 25 százalékkal vetették vissza a korábban várt búzakivitelt és 40 százalékkal a kukoricáét. Idén valamivel kevesebb eladható kenyérgabonája van Szerbiának, a tavalyi 3 millió tonnás rekordtermést 2,6 millió tonna követte – áll a world-grain.com oldalán. Kukoricából viszont jók a kilátásaik, a 2021. évi 6 millió tonna után most 7 millió tonnát várnak, ami bőven felülmúlja a 6 millió tonnára becsült magyar termést.

Búza, kukorica, árpa

Szerbia búzaexportja 1 millió tonna lehet, kukoricából pedig 2,5 millió tonna kelhet útra, több, mint amekkora a magyar exportvolumen lesz. Az árpatermelés az elmúlt években folyamatosan emelkedett. Az idei aratással 576 ezer tonna mag került a raktárakba, ebből 150 ezer tonna léphet a világpiacra.