fbpx

Nagyobb városok, kevesebb föld, több vertikális farm

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 22.

A vertikális mezőgazdasági fejlesztések a Covid miatt visszaestek, de az innen kikerülő termékek piaci értéke a következő öt évben megháromszorozódhat.

 

vertikális farm
Kevés négyzetméteren nagy értéket fizetőképes városlakóknak (Forrás: learnverticalfarming.com)

 

Higiénikusnak gondoljuk

A világjárvány munkaerő- és logisztikai gondokat okozott az élelmiszer-ellátásban, plusz a vásárlók fizetőereje is csökkent. A vertikális farmok piaci helyzete ezért romlott kissé, amit 2022-ben egy felívelés követhet – véli a Markets and Markets piackutató. Elemzői szerint az innen kikerülő termékek piaci értéke az idei 3,1 milliárd dollárról 9,7 milliárd dollárra nőhet 2026-ra. A higiéniával és biztonsággal kapcsolatos újkeletű aggodalmak ugyanis kedveznek a vertikális farmok steril környezetében termelt áruknak.

 

Jól szabályozható

A hidroponikus növénytermesztés már jól bevált technológia az üvegházakban. Maximális mennyiségű vizet hasznosít újra minimális pazarlás mellett, így a vízfelhasználás szempontjából nagyon gazdaságosnak mondható. A növények számára kijuttatandó tápanyagok mennyisége hajszálpontosan szabályozható az ilyen vizes közegekben, ami lehetővé teszi a növekedési folyamat befolyásolását, pláne, hogy a termelés egyéb környezeti tényezői (fény, hőmérséklet) szintén programozhatók. Így a termék piacra kerülésének időpontja is módosítható, ami fontos előny az ilyen gazdaságok számára. A zárt termesztőrendszerekben a növénykárosítók ellen is hatékonyabban, minimális vegyszer felhasználásával lehet védekezni.

 

Helytakarékos

A legújabb vizes rendszerek már függőleges irányban terjeszkedő, vertikális farmok, mivel ezek négyzetméterre vetítve több bevételt termelnek, így akár a városokban is kifizetődő a létesítésük. Például 2019 novemberében egy 30 ezer négyzetméteres, hidroponikus, vertikális farmot indítottak el Hongkongban, ahol korlátozott mennyiségű földterület áll rendelkezésre. Az ország élelmiszerekből nem önellátó, ahogy Szingapúr sem. Az ilyen országokban az importfüggőséget csökkenthetik a vertikális farmok. A jelentés megjegyzi: helyük van a piacon a sík „konténerfarmoknak” is, mivel ezek olcsóbbak, mobilabbak, így egy nagyobb fogyasztói kör kiszolgálására képesek. Lásd ezzel kapcsolatban cikkünket: Hi-tech konténerfarm: olcsóbb, mint az üvegházas kertészet.