fbpx

Indul a Brexit, itt vannak a szabályok!

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 30.

Nagy-Britannia Európai Unióból történt kiválását követően, 2021 januárjától az élelmiszerlánc és kereskedelem számos területén új szabályozás lép életbe. A Brexit hazánkra is hatással van, ezért a Nébih egy Brexit-oldalt indított a folyamatos tájékoztatás érdekében.

gomba Nébih

 

Kivitel

A www.gov.uk oldalon megjelent tájékoztató szerint az átmeneti időszak lejárta után szakaszosan vezetik be a Nagy-Britanniába érkező árucikkek határellenőrzésével kapcsolatos intézkedéseket. A cél, hogy ezáltal több időt adjanak a koronavírus-helyzet által sújtott vállalkozásoknak az átállásra. Az új határellenőrzést 2021. július 1-ig három szakaszban vezetik be az alábbiak szerint:

  1. Januártól már minden élő állatot, magas kockázatú növényt és növényi terméket exportáló kereskedőnek előzetesen be kell jelentenie a szállítmányt, amelyet egészségügyi dokumentációnak kell kísérnie. A magas kockázatú állati melléktermékek beviteléhez szintén előzetes értesítés szükséges. Az okmányok ellenőrzését távolról végzik el, a magas kockázatú áruk fizikai ellenőrzésére pedig a rendeltetési helyen vagy más engedélyezett helyiségben kerül sor.
  2. Áprilistól minden állati eredetű termék (például hús, állateledel, méz, tej- és tojás tartalmú termékek), illetve a szabályozott növények, valamint növényi eredetű termékek exportja a hatóság előzetes értesítését és megfelelő egészségügyi dokumentációt igényel majd.
  3. Júliustól az EU és az Egyesült Királyság között árut mozgató kereskedőknek a behozatali ponton kell nyilatkozatokat tenniük és a vonatkozó tarifákat megfizetniük. Teljes biztonsági nyilatkozatokat kell benyújtani. Az SPS-termékek esetében növekszik a fizikai ellenőrzés és a mintavétel: az állatok, növények és termékeik ellenőrzésére az Egyesült Királyság határellenőrző állomásain kerül sor.

 

Behozatal

A Brexit nyomán az élelmiszerek behozatalára (az Egyesült Királyságból Magyarországra) a harmadik országoknál alkalmazandó import-szabályok válnak érvényessé. Ugyanez vonatkozik az ökológiai termelésből származó termékekre is. Az EU 27 tagállamának területén már forgalomba hozott, az Egyesült Királyságból származó (akár hűtőházban vagy raktárban lévő) termékek továbbra is forgalomban maradhatnak, szabadon eljuthatnak a végső fogyasztókig.

A Brexit-oldal részletes tájékoztatást ad az állatok, növények, illetve termékeik kereskedelmével kapcsolatban.