fbpx

Jobb híján a tavaszi búza területét nyomták meg az ukránok

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 25.

A búzaterületen belül most két és félszer nagyobb arányban van jelen a tavaszi vetésű kalászos, mint a békeévekben. De így is keveset tesz hozzá az összterméshez. A térnyerése a kapások szempontjából lehet még érdekes.

 tavaszi búza vetés
Még csak most fejezik be a búzavetést (forrás: ukrinform.net)

A békeévekben is ritkán látni ennyit

Az ukrán agrártárca előzetes előrejelzése szerint a tavaszi búza vetésterülete mintegy 285 ezer hektárt tesz ki az országban, vetése most fejeződik be. „Utoljára 12 éve regisztráltak hasonló nagyságú területen tavaszi vetésű búzát. Például 2013-ban, a Krím orosz elfoglalása előtt mindössze 160,2 ezer hektárt tett ki ez a tavaszi kalászos. 2021-ben, a most folyó háború előtt pedig 192,1 ezer hektáron vetettek tavaszi búzát az ukrán gazdálkodók” – közölte a minisztérium.

A szaktárca ugyanakkor megjegyezte, hogy a tavaszi búza térnyerése messze nem kompenzálja az őszi búza területében elszenvedett veszteségeket. A Mezőhír itt írt róla, hogy idén mintegy 3,8 millió hektárt foglal el az őszi vetésű kenyérgabona, holott ez korábban 6,5 millió hektár volt. (Lásd még: Zuhan az ukrán búzatermés, az orosz sem marad rekordszinten.)

Még nem tudni, melyik kapásnövény rovására

A tavaszi kalászos eddig elhanyagolhatóan kis részét képezte a termelésnek. A mostani változás annyit jelent, hogy nem 3 százalékát adja a teljes búzaterületnek, hanem 7,5 százalékát. Tovább azt is jelenti, hogy 100 ezer hektárt elrabolt a kapásnövények területéből. Talán a visszaszoruló cukorrépa vagy napraforgó kieső hektárjain találta meg a helyét.

A napraforgó jelentős térvesztése a túl hideg és csapadékos időjárás számlájára írható, de semmiképp nem lesz olyan mértékű, mint azt az április 20-i vetési adatok mutatták. (Lásd itt: Kicsúsztak az optimális vetésidőből az ukránok.) Ha a tavaszi búza vetését május közepéig nem fejezték be a gazdák, akkor a napraforgóval is simán felzárkózhattak a legutolsó felmérés óta. Sőt, a tuti tippnek számító, szerény igényű és keresett szója is versenyben volt a helyért. Persze az is megeshet, hogy az olcsóbb műtrágya és a globálisan gyenge kukoricavetési kedv elgondolkodtatta az ukrán termelőket, és mégis bizalmat szavaztak a tengerinek. Néhány hét múlva ez is kiderül…