fbpx

Döcögős indulás: őstermelői igazolások és földmegosztás

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 10.

Sokakat érintő ügyekre tett pontot a kormányzat tavaly év végén, de az idei év még csak teszt lehet. Az informatikai háttér jó, de ezzel nincsenek összhangban a létező adatok, illetve a felhasználói tudás. Ez derült ki a Mezőfalván megrendezett Szántóföldi Napokon az Agrárkamara tanácsadói sátra előtt.

 

NAK Mezőfalva
A sátrakban és a terepen is információözön várta a résztvevőket (Fotó: Gönczi Krisztina)

 

Mindenhez a NAK-igazolás kell

Az őstermelőket és családi gazdaságokat a Nébih tartja nyilván, de az Agrárkamara igazolása kell ahhoz, hogy a gazdálkodó bizonyíthassa, tényleg ezt a tevékenységet és ebben a formában végzi. Ezt az igazolást várják a bankok is a hitelügyintézéshez, erre van szükség, ha a földvásárlásnál élni akar elővásárlási jogával a családi gazdaság stb. Bár a rendszer jól indult, a sokféle adat összevezetése miatt mostanra egy kis kavarodás keletkezett – derült ki szerdán a Mezőfalván megrendezett Szántóföldi Napokon, ahol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztató sátra előtt állítottunk meg gazdálkodókat.

A NAK májusban 24 ezer tájékoztató levelet küldött ki a termelőknek, felszólítva őket, hogy nyilatkozzanak, milyen formában kívánják végezni a tevékenységüket. Lassan eltelt egy félév az őstermelés új rendszerében, de a jelek szerint eddig sokan passzívak maradtak, nem tudván, mi a teendőjük és milyen tevékenységi formával járnak jobban. A tanácstalanságot egyfelől az okozza, hogy maguk a vidéki könyvelők sem elég tájékozottak az új rendszerhez kapcsolódó adózást illetően, így nem tudtak tanácsot adni a termelőknek, hogy érdemes-e az őstermelők családi gazdaságában folytatniuk a termelést, ha igen, akkor hány taggal, és milyen bevételi határokra ügyeljenek a tevékenységek végzése során. A falugazdászok pedig nem adóügyi szakemberek, ők sem tudnak segíteni.

Hiányos adatok, adatvesztés

Egy másik komoly probléma is kibontakozott tavaly év vége óta. A Nébih időközben megpróbálta a FELIR rendszerbe integrálni az őstermelők és családi gazdaságok adatait, csakhogy ezek a régóta létező, számos adatgazdát megjárt információk hiányosnak bizonyultak. Az egyik érdeklődő egyenesen azt állította, hogy az adatok átvezetése során eltűnt a komplett családi gazdasága. Enyhébb esetekben hol egy lakcím, hol egy helyrajzi szám hiányzik, és amíg ezeket nem tisztázzák, addig nincs hiteles nyilvántartás, és a kamara sem adhat ki igazolást az őstermelésről vagy a családi gazdaságról.

Az adóhatóság viszont ezt az igazolást várja, a Nébih részleges adatait nem fogadja el. Így most a Nébih az adatokra vár, a kamara a Nébihre, a NAV és a bankok pedig a kamarára. A gazdálkodói státusz tisztázása igen fontos lenne, hiszen az év elejéig visszamenő hatállyal lesz érvényes a választott gazdálkodási formához tartozó adózás. Az adóhatóság egyelőre csendben figyel, a bankok pedig makacsul ragaszkodnak a kamara igazolásához. A rendszer előbb-utóbb letisztul, és a végeredmény egy hiteles és jóval részletesebb adatbázis lesz, mint az eddigi, de egy kis türelem és együttműködés kell hozzá, amíg kiépül.

Ki kebelez be kit?

A NAK sátor körül az osztatlan közös földek megosztásával kapcsolatban is sokan érdeklődtek. Itt három nagyobb problémakör rajzolódott ki. Az egyik a 2012 óta folyamatban lévő ügyek voltak. Amíg ezeket nem vonják vissza az érintetek, addig az új jogszabály szerinti megosztást nem lehet elindítani. A másik legtöbbet firtatott kérdés a bekebelezés ügye volt. A megosztás mikéntjéről a többség dönt, de vannak olyan kis parcellák, amelyeket csak egy nagyobb földrészletbe integrálva lehet ezután hasznosítani. Az érintett parcella tulajdonosa ilyen esetekben csak a földért kapott árat vitathatja. Az egyik megkérdezett azt mondta, azt a tanácsot kapta, hogy induljon ki a Nemzeti Földügyi Központ honlapján járásokra lebontott árakból, és ezt emelje addig, amíg fordított helyzet áll elő: ő kebelezi be a nagyobb földrészletet. Ha megtudja tenni, jó, ha nem, akkor a piac döntött.

A jelek szerint az osztóprogrammal is még csak barátkoznak az érintettek. Az agrárkamara szakemberei nem informatikusok és nem földmérők, hivatali gépeikre le sem tölthető ez az alkalmazás, valószínűleg független szolgáltatók fogják elsőként megtanulni a megosztáshoz kötelezően alkalmazandó program kezelését. Egyelőre egyetlen ügyet sem indítottak el a rendszerben. Remélhetőleg itt is reagálni fog a piac, és megjelennek azok a szakemberek, akik felvállalják a digitális ügykezelést.

 

Lásd még a témában:

Ötéves eltiltás jöhet, ha a családi gazdaság hibásan működik

Itt az osztóprogram, a földmérőnek értenie kel