Itt az osztóprogram, a földmérőnek értenie kell

Bár a közös területek megosztásához nem kötelező földmérő segítségét kérni, a több hónapos késéssel megjelent osztóprogram 61 oldalas használati útmutatója alapján leginkább ő az, akinek értelme van gyorsan beletanulnia az alkalmazásába.

 

földmérés
A földmérő terepen és a PC előtt is otthonosan érzi magát (forrás: geodeziakft.hu)

 

Nem muszáj a földmérő, de ő jobban érti

Karácsony előtt jelent meg az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról szóló részletes kormányrendelet. ami a 2020. évi LXXI. törvény gyakorlatba ültetéséhez nyújtott útmutatót. A jogszabályok alkalmazásával két probléma volt: a pandémia miatt szünetelt a földhivatali ügyintézés (csak a bekebelezés esetén működött), és hiányzott a rendeletben megígért osztóprogram. Ahogy azt decemberi cikkünkben megírtuk: az osztóprogram a megosztás végrehajtásához elengedhetetlen, hiszen ez állítja elő a megosztás ingatlan-nyilvántartási átvezetésére felhasználható teljes műszaki dokumentációt és küldi be a földhivatalnak. Most azonban már ez a program is működőképes.

Az ügyvéd kihagyhatatlan

A folyamat a gyakorlatban sokféle verzióban lebonyolítható (csere, adásvétel, bekebelezés), és komplikálja a földeken fennálló jogok átvezetése vagy építmények használatának rendezése is. Érdemes ezért elolvasni hozzá az Agrárkamara 87 oldalas kisokosát is, amely számos példával magyarázza el a lehetséges megoldásokat az osztatlan közös rendezésére. Fontos, hogy miután létrejött az osztóprogram által is engedélyezett térképvázlat, a megosztásról egyezségi megállapodást is kell kötnie az érintett tulajdonostársaknak (elegendő ehhez az egyszerű többség), és ezt ügyvéddel (közjegyzővel) ellen kell jegyeztetniük.

agrár bekebelez benyújt dokumentáció földhivatal földmérés megosztás mezőgazdaság osztatlan közös osztóprogram térképvázlat