fbpx

Itt az osztóprogram, a földmérőnek értenie kell

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 04.

Bár a közös területek megosztásához nem kötelező földmérő segítségét kérni, a több hónapos késéssel megjelent osztóprogram 61 oldalas használati útmutatója alapján leginkább ő az, akinek értelme van gyorsan beletanulnia az alkalmazásába.

 

földmérés
A földmérő terepen és a PC előtt is otthonosan érzi magát (forrás: geodeziakft.hu)

 

Nem muszáj a földmérő, de ő jobban érti

Karácsony előtt jelent meg az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról szóló részletes kormányrendelet. ami a 2020. évi LXXI. törvény gyakorlatba ültetéséhez nyújtott útmutatót. A jogszabályok alkalmazásával két probléma volt: a pandémia miatt szünetelt a földhivatali ügyintézés (csak a bekebelezés esetén működött), és hiányzott a rendeletben megígért osztóprogram. Ahogy azt decemberi cikkünkben megírtuk: az osztóprogram a megosztás végrehajtásához elengedhetetlen, hiszen ez állítja elő a megosztás ingatlan-nyilvántartási átvezetésére felhasználható teljes műszaki dokumentációt és küldi be a földhivatalnak. Most azonban már ez a program is működőképes.

Az ügyvéd kihagyhatatlan

A folyamat a gyakorlatban sokféle verzióban lebonyolítható (csere, adásvétel, bekebelezés), és komplikálja a földeken fennálló jogok átvezetése vagy építmények használatának rendezése is. Érdemes ezért elolvasni hozzá az Agrárkamara 87 oldalas kisokosát is, amely számos példával magyarázza el a lehetséges megoldásokat az osztatlan közös rendezésére. Fontos, hogy miután létrejött az osztóprogram által is engedélyezett térképvázlat, a megosztásról egyezségi megállapodást is kell kötnie az érintett tulajdonostársaknak (elegendő ehhez az egyszerű többség), és ezt ügyvéddel (közjegyzővel) ellen kell jegyeztetniük.