Folytatják a kísérleteket a gazdák érdekében

A NAK új beltartalom-vizsgáló berendezéssel, a GOSZ-szal és a VSZT-vel közösen folytatja a kísérleteket a gabonás gazdálkodók tájékoztatása érdekében.

 

Sok az új vetőmag, kell az objektív mérés

Az ezekben a napokban megrendezett NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow kapcsán ismét előtérbe kerültek a gabona-fajtakísérletek. Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) elnöke nemrég bejelentette, hogy a koronavírus járvány okozta kihívásokon felülemelkedve, szakmai összefogással ismét elindul ez a fontos, a gazdálkodók számára hiteles, kézzelfogható információkat nyújtó kísérletsorozat. Miután a nemesítés révén évről-évre számos újdonság jelenik meg a piacon, a termelők számára rendkívül hasznos, ha független, objektív mérések alapján tájékozódhatnak egy-egy fajta és hibrid beltartalmi mutatóiról, teljesítményéről. Ennek keretében néhány hete elvetették a kukoricát is, így az őszi búza és káposztarepce mellett megkezdődött a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény 2021-es posztregisztrációs fajtakísérlete is. A három szervezet idén 14. alkalommal indította el az őszi búza és a kukorica felmérését, az őszi káposztarepcét pedig második alkalommal tesztelik az ország különböző termesztési adottságú területein a kisparcellás összehasonlító vizsgálatokat lebonyolító NÉBIH szakemberei.

 

fajtakísérlet
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Elérhető lesz az eredmény

Az őszikáposztarepce-kísérlet 9 helyszínen kezdődött meg még októberben. Abaújszántón, Eszterágpusztán, Gyulatanyán, Iregszemcsén, Jászboldogházán, Szarvason, Székkutason, Szombathelyen és Tordason összesen 29 fajtát tesztelnek, ezek közül 7 korai, 20 pedig középérésű hibrid. Az őszi búza fajtakísérletben szereplő 48 fajtának szintén 9 helyszín – Abaújszántó, Eszterágpuszta, Iregszemcse, Jászboldogháza, Mosonmagyaróvár (Széchenyi István Egyetem), Mezőfalva, Székkutas, Szombathely és Tordas adott terepet. Az összesen 46 kukoricafajtát pedig 11 helyszínen – Abaújszántón, Bólyban Hajdúböszörményben, Iregszemcsén, Jánoshalmán, Jászboldogházán, Mezőhegyesen, Püskin, Szombathelyen, Székkutason, Tordason vizsgálják a szakemberek. A kísérletek eredményeiről a három szervezet közös összefoglaló kiadványt jelentet meg, amely mindenki számára nyilvánosan elérhető és áttanulmányozható lesz, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig ezúttal is ajánlati fajtalistákat állít össze.

 

Gép is segíti a vizsgálatot, tájékozódást

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta: a köztestület 2018-ban csatlakozott a GOSZ és a VSZT komoly múltra visszatekintő posztregisztrációs fajtakísérleteihez. Ajánlati fajtalistát állít össze a gazdálkodók számára, akik ismerik, keresik és használják a vizsgálati eredményeket. Idén ráadásul az NAK beszerzett egy gabona beltartalom-vizsgáló gépet, ami elősegíti a fajtakísérleti eredmények gyorsabb közlését. Az idei mezőfalvi NAK Szántóföldi Napok rendezvényen a 2020-as tavalyi kísérletekben legjobban teljesítő őszi búza, kukorica és repce fajták tulajdonosai kaptak emlékplakettet. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke kifejtette: az okszerű vetőmaghasználat az alapja a sikeres gazdálkodásnak. A termőhelyi adottságoknak leginkább megfelelő szaporítóanyag kiválasztása nem lehetséges összehasonlító kísérletek nélkül.

 

Oklevél, elismerés

Közben oklevéllel és emlékplakettel díjazta a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK ) és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) a 2020-as őszi búza, kukorica és repce posztregisztrációs fajtakísérletek résztvevőit és a legjobban teljesítő fajták tulajdonosait. Az elismeréseket a NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow keretében adták át Mezőfalván.

 

agrár fajtakísérlet fajtalista GOSZ kukorica mezőgazdaság posztregisztráció repce vetőmag VSZ