fbpx

Jön a NAV levele az adótartozásról

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 26.

Június végétől már a magánszemélyek és az egyéni vállalkozók is várhatják az adóhatóság számlaegyenlegét az esetleges adótartozásról vagy túlfizetésről. Csaknem 450 ezer gazdálkodó kap levelet.

 

tanya
Vagy a netet kell figyelni vagy jön a postás (fotó: Gönczi Krisztina)

 

A küldemény elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza. Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Jellemzően a Cégkapura jön az értesítés, ha ez nincs, akkor postán érkezik. A kivonat mellett a NAV-tól késedelmipótlék-értesítőt is kapnak azok, akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt ötezer forintot elérő pótlékuk keletkezett.

 

Itt lehet megnézni

Az adószámla aktuális állapota a NAV elektronikus ügyintézési felületén is bármikor megtekinthető, az eBEV portálon a Szolgáltatások > Adószámla és pótlékadatok > Adószámla funkciónál. Az adószámla adatok értelmezésében és az egyes teendőkben a NAV honlapján elérhető ADÓSZÁMLA információs oldalon további segítség található. Az elektronikus lekérdezés menetét az oldalon megtalálható lekérdezési segédlet mutatja be. A tavalyi évre felszámított pótlék a Szolgáltatások > Adószámla és pótlékadatok > Pótlék-levezetés funkcióval kérdezhető le. Erre a gazdálkodóknak 2021. június 16-tól lesz lehetőségük.

 

Fizetés többféleképpen

A tartozást a gazdálkodók elsősorban átutalással, vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik, de egyes esetekben bankkártyával is megfizethetik. A befizetési módokban a NAV honlapján, a Szolgáltatások > Számlaszámok útvonalon elérhető, „Ki hogyan fizethet a NAV-nak?” című tájékoztatás, és a 35. számú, Bankkártyás adófizetés című információs füzet segít részletesebben. A túlfizetés kiutalása, vagy tartozásra átvezetése kizárólag a NAV honlapjáról letölthető, 2117-es „Átvezetés és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez” elnevezésű nyomtatványon kezdeményezhető – közölte az adóhatóság.

 

Lásd még a témában cikkünket: Az őstermelők adózása.