fbpx

Az új gigaegyetem kezébe adták az agrároktatás ingatlanait

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 28.

Hivatalosan is létrehozták Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítványt, és a kezébe adták a gigaegyetembe olvadó agrároktatási intézmények ingóságait és ingatlanait.

 

SZIE Godollo

A Szent István Egyetem főépülete

 

Az Alapítvány alapítása során az állam képviseletében az innovációért és technológiáért felelős miniszter jár el. Dr. Palkovics László jelöli ki az Alapítványt működtető kuratórium elnökét és tagjait. Az Alapítvány kuratóriumába egy tagot az agrárminiszter delegál – írja a 2020. évi CXLII. törvény. Az Alapítvány a tulajdonába kerül a gödöllői kastélyépület és lovarda, a kastélypark és sörház, az udvar és egyéb épületei, egy közpark és egy templom.  Más állami tulajdonban lévő ingatlanok pedig ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel az új egyetem tulajdonába kerülnek. Ezeket oldalakon át sorolja a törvény. Az Erdőtelek 364/1, a Keszthely 1418/1 és a Keszthely 1418/3 helyrajzi számú, ingyenesen tulajdonba adott ingatlanokon határozatlan idejű elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be.

Az új egyetem tulajdonába kerülnek Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft., a ZKI Zöldségtermesztési Kutatóintézet Zrt., a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft., a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. állami tulajdonban álló üzletrészei. Az Egyetem a génmegőrzési tevékenységét az országos koordinációt ellátó Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ szakmai útmutatása alapján, azzal együttműködve látja el – áll a törvényben.

Az egyetem létrehozásáról először júniusban írtunk, majd az átszervezéséről novemberben.