fbpx

Már 25 éve paprikáznak Dömsödiék

Írta: Kristóf Imre - 2021 május 26.

Két hetet is késik a hideg miatt a paprika szedése Dömsödiéknél. 21 ezer tő paprikát nevelnek hidegfóliás hajtatásban, és a fagyos, tavaszi idő hátráltatta a palánták kiültetését. A szentesi család – a virágzásban lévő paprikákat látva – bizakodik azért a jó termésben. Cikkünkben és videónkban bemutatjuk a családi gazdaság termesztéstechnológiáját.

 

 

A paprika hazájában

Szentesen szinte mindenkinek köze van a paprikatermesztéshez. Üvegházakban és fóliasátrakban termelik, osztályozzák, csomagolják és kereskednek vele. A szentesi paprikának országos híre van. Itt neveli a paprikát már több mint negyedszázada a Dömsödi családi gazdaság is. Hidegfóliás hajtatásban 70 tonna töltenivaló paprikát termelnek évente.

Én beleszülettem ebbe a paprikatermesztésbe, mert édesapám is kertész volt. Igaz, ő még szabadföldön termelte a paprikát, mi pedig a párommal 1995-óta foglalkozunk paprika hajtatással. Kis területen kezdtük, aztán ahogy a szomszéd kerteket eladták, mindig vettük egy darab földet, és így tudtunk fejlődni mondja Dömsödi János (képünkön).

 

Dömsödi János szentesi paprikatermesztő
Dömsödi János szentesi paprikatermesztő (kép: Kristóf Imre)

 

Sokat kell gatyázni

Nagyon alacsony még a paprika, ezért jócskán le kell hajolni hozzá a kaccsalásához. Talán még nehezebb a tövénél végzett munka, a gatyázás, 21 ezer tőnél ez embert próbáló feladat. Dömsödiné Baranyi Mária ottjártunkkor jól begyakorolt mozdulatokkal végzi ezt, a nem túl haladós munkát.

– Hosszú a sor, amikor elkezdem, de a sok év alatt már ebbe is belejöttünk a párommal. Letördelem alul a vízhajtásokat az elágazásig, így a bogyók jobban növekedhetnek. Haladok fölfelé a szárán és a felső részén pedig kaccsolom a töveket. A fölső hajtásokat visszacsípjük, hogy ne maradjon nagyon sok virág, mert ha túl sokat bekötne, aprók maradnának a bogyók. Az a jó, amikor egy tövön 8-10 paprika fejlődik, mert azt még ki tudja nevelni a növény – mutatja Mária (képünkön).  

 

Dömsödiné Baranyi Mária szentesi paprikatermesztő
Dömsödiné Baranyi Mária szentesi paprikatermesztő (kép: Kristóf Imre

 

Saját palánták

Dömsödiék gázfűtéses fóliában a palántákat is maguk állítják elő. A fagyok elmultával a kis növényeket aztán hagyományosan, szervestrágyával dúsított termőtalajba ültetik.

Mi hagyományosan neveljük a paprikát, mert nem volt szívem még elszakadni a földtől. Egy 40 aranykoronás földet, nem lehet csak úgy eldobni, meg én ezért annyi pénzt adtam, hogy rengeteget. A szezon után minden évben a talajba bedolgozunk a szervestrágyát. Az télen össze tud érni a földdel, kifagy, ha olyan idő van és a rotálás után, április elején kezdődik az ültetés, amikor már megengedi az idő, mert nincsenek kemény éjszakai fagyok – foglalta össze Dömsödi János.

 

Talajon nevelt tölteni való paprika
Talajon nevelt tölteni való paprika (kép: Kristóf Imre)

 

Csak víztakarékosan

14 fóliasátor van a területen a felépítésük megegyező. Egy külső, erősebb fóliából és egy belső hártyafóliából állnak, a két réteg közötti levegő szigetel. A fóliák szélében van még egy légpárnás fólia is, hogy a szélső sorok se maradjanak le a hideg miatt a fejlődésben. Közel 2 méteren öntözőcső megy végig a magasban, de nem ezt használják Dömsödiék a paprika locsolására.

Van kiépítve fölső locsolási lehetőségünk, de ezt már nem igazán használjuk. Csak párásításra, vagy esetleg fagyveszélykor adunk neki egy pici vizet fölülről. A víz kijuttatását csepegtető öntözéssel végezzük, és azzal megy a tápoldatozás is. Célzottan a gyökeréhez közel kapja a növény a vizet, csak a paprika tövére locsolunk, nem pedig az egész fóliába, ezért nagyon sok vizet meg tudunk takarítani. Az öntözés saját fúrt kútból megy, de nem közvetlenül. A vizet több lépcsőben átszellőztetjük, mert elég vasas, mangános a vizünk, és sok benne a hidrokarbonát is. Pihentetjük, ülepítjük, átmegy egy vastartályon, onnan egy kisebb tóba, majd a tápoldatozó medencébe vezetjük át. Innen kerül szükség szerint kijuttatásra. Meleg nyári napokon többször is öntözünk.

 

öntözés, fúrt kút, csepegtető öntözés
Öntözővíz ülepítése tartályban és kerti tóban (kép: Kristóf Imre)

 

70 tonna évente

A töveken a virágok mellett már fejlődnek a kis paprikák is, de még kb. 4-5 hét mire szedhetőek lesznek. A paprika szedését általában június elején szokták kezdeni, és november legvégén vannak az utolsó szedések. A 14 fóliasátorba négyzetméterenként 5- 5,5 tövet ültetnek, amin egy szezonban átlagosan 12-14 kg paprika terem. A megtermelt árut pedig helyben értékesítik.

– A gazdaságuk összesen olyan 70 tonna körül termel paprikát évente. A zöldséget a Szentesi DélKerTésznél értékesítjük. Tagok vagyunk, oda viszünk minden általunk megtermelt árut értékesítésre – tette hozzá Dömsödi János.