fbpx

A bizonytalanság időszakában lép a szentesi összefogás

Írta: MezőHír-2022/5. lapszám cikke - 2022 május 13.

Milliárdos beruházással jobb versenyképesség, nagyobb kibocsátás valósul meg a szentesi DélKerTÉSZ termelőitől az év végére befejeződő beruházás révén. A piaci és áranomáliák, az orosz háborús agresszió okozta helyzetben szükség is lesz a stabilitást szolgáló létesítményre.

Csomagolóüzem, hűtőház és robotizált raktár épül

A bizonytalanságok mostani időszakában csak egy dolog lehet biztos: korszerűsítő és kapacitásbővítő fejlesztésekkel, a versenyképességet erősítő beruházásokkal lehet sikeresen megvívni a piackért folytatott harcot – hangzott el március végén Szentesen. Az ország gazdasági és morális értelemben is legsikeresebb zöldség-gyümölcs termelői szervezete, a DélKerTÉSZ 2,7 milliárd forintos beruházással növeli logisztikai kapacitásait. Az év végére átadandó, bő 10 ezer négyzetméteres komplex logisztikai központban csomagolóüzem, hűtőház, robotizált raktár is épül.

A fejlesztés révén gyorsabbá és hatékonyabbá válnak a zöldség-gyümölcs áruk post harvest logisztikai folyamatai. Ezzel a termelők még jobb esélyekkel indulnak az importáruval szemben, hiszen a téli időszakban is egyre több zöldséggel tudják ellátni a hazai piacot – hangzott el az ünnepi alapkőletételen. A DélKerTÉSZ elnöke, Nagypéter Sándor előrevetítette: a jelenlegi 24-25 ezer tonnához képest a fejlesztés révén pár év múlva 28-31 ezer tonna körüli mennyiséget forgalmaz majd a ma 500 tagot tömörítő DélKerTÉSZ. A fejlesztésekre szükség is van, mivel a termeléskapacitás a jövőben tovább nő majd: a 2020-as vidékfejlesztési programban több termelő is részt vett, így újabb üvegház- és fóliafejlesztések valósulnak meg Szentesen és környékén. Nagyberuházásokra 2021-ben egyébként 370 millió forintot költött a DélKerTÉSZ, többek között létrejött két helyen egyenként 3500 négyzetméteres fóliablokk és egy válogatócsarnok is.

Az ünnepélyes eseményen Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: noha az utóbbi években hozzászoktunk egyfajta stabilitáshoz, most előre nem látható kihívásokra kell választ adni. Ilyennek nevezte az Ukrajna elleni orosz háborús agressziót, a járvány okozta gazdasági válságból való kilábalás terheit. A magyar állam mindezeket jelentős támogatásokkal, pluszforrásokkal igyekszik ellensúlyozni, mert a kertészeti ágazatot a mezőgazdaság egyik legfontosabb ágazataként kezeli. Megerősítette: a Közös Agrárpolitika következő, 2023-tól 2027-ig tartó időszakában például soha nem látott mértékű forrás, 4265 milliárd forint áll a vidékfejlesztés rendelkezésére.

A szentesi vidék termelői egyébként nem véletlenül szerepelnek a hazai mezőgazdasági jelentések napos oldalán. Ez a TÉSZ – szemben néhány más, szomorú bukást megért szövetkezéssel – megmutatja, hogyan lehet magas szakmai színvonalon és elkötelezett erkölccsel vezetni egy ekkora összefogást. A szakmaiságot az ország számos áruházláncába eljutó termékek tömege mellett a folyamatos fejlesztések is mutatják. A tavalyi év is jól sikerült a szövetkezésben: az őszre 5200 tonnával több zöldséget adtak el, mint a korábbi évben, és az összárbevétel (szűk 11 milliárd) bő 10 százalékos növekedést mutatott. Továbbá éppen tavaly bővült a friss-piaci termékkör kibocsátása is 22ről 26 ezer tonnára, az új üveg- és fóliaházak üzembe állítása révén.

Kohout Zoltán