fbpx

Mi mindenre alkalmas a drón az agráriumban

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 06.

A Magyarországi Drón Koalíció május 4-én alakult meg, alapító tagja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az új technológiák elterjesztését a NAK is segíti tagjai körében, ugyanis a drónok használata hozzájárulhat a mezőgazdaság versenyképességének növekedéséhez.

 

Az agrárium jelenleg a gazdaság egyik kevésbé digitalizált szektora

A közel négyszázezer tagot képviselő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt célnak tekinti, hogy segítse az új, innovatív megoldások megismertetését és elterjedését a mezőgazdaságban – fogalmazott a koalíció megalakulása kapcsán Szedlák Attila, a NAK főigazgatója.

A digitalizáció, a mesterséges intelligencia, az új technológiák használata nagy kiugrási lehetőség az ágazat számára: növeli a hatékonyságot, erősíti a versenyképességet, mérsékli a termelési kockázatot. Továbbá a kamara NAK TechLab nevű innovációs programja támogatja azt, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban – világított rá a főigazgató a téma lényegére és szerepére.

 

Drón alkalmazása a mezőgazdaságban
A NAK támogatja az innovatív megoldásokat, így a drón alkalmazását is (Fotó: Horizont Média, Archívum)

 

A drónok, az azokon alapuló megoldások használata világszerte gyorsan terjednek

Mezőgazdasági felhasználásuk egyik köre az adatgyűjtés, a monitoring. Az információk precíziós növénytermesztési rendszerekbe adaptálása jelentős hatékonyságnövelést tesz lehetővé.

 

Megállapítható és gyorsan kezelhető:

  • a vízstressz,
  • a tápanyag-ellátottsági zavarok,
  • a korai gyomproblémák,
  • a talajnedvesség feltérképezése,
  • a vadkárok felmérése, lokalizálása,
  • a folyamatos termésbecslés…

 

Az inputanyag-kijuttatás

Az adatgyűjtés mellett a drónok új távlatokat jelentenek az inputanyag-kijuttatásban is, az ezzel kapcsolatos jogi szabályozás létrehozása folyamatban van. A NAK a drónokkal – különösképpen a permetezéssel – kapcsolatos szabályozások kialakítása során arra törekszik, hogy az agráriumban tevékenykedőket támogató szabályozói, technológiai és alkalmazási környezet jöjjön létre.

 

A drón mezőgazdasági felhasználásának egyik köre az adatgyűjtés, a monitoring, de permetezésre is igénybe lehet venni (Videó: Horizont Média)

 

A NAK az agráriumban tevékenykedőknek a kamara „Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológia fejlesztők, innováció” munkacsoportja segítségével is tájékoztatást nyújt azokról a technológiai újításokról, amelyeket az agrárdigitalizáció magában hordoz.

 

Forrás: NAK

Összeállította: Barna Ferenc