fbpx

Felfüggesztették az összes büntetővámot

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 22.

Nyugvó pontra ért a repülőgépgyárak támogatásáról szóló vita, ami egy vétlen ágazaton, az agráriumon csattant. Nemcsak a Biden-adminisztráció jobb tárgyalási hajlandósága, de a koronavírus okozta válság is kellett ahhoz, hogy a felek feleslegesen nagy tehernek érezzék a vitával együtt járó büntetővámokat.

 

sajtok
A franciák, olaszok, skótok örülnek a legjobban (forrás: sajtbisztro.hu)

 

Milliárdos kár egy vétlen ágazatban

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti, nagy polgári légi járművekkel kapcsolatos vita (más néven Airbus–Boeing vita) a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) történetének leghosszabb ideje tartó vitája. 2004-ben kezdődött, amikor az Egyesült Államok keresetet nyújtott be a WTO-hoz az Európai Unióval szemben, azzal érvelve, hogy az EU jogellenesen támogatta az Airbus nevű európai nagy polgári légijárműgyártót. Az EU 2005 májusában szintén panaszt nyújtott be az Egyesült Államokkal szemben a Boeingnek nyújtott jogellenes támogatása miatt – áll az Agrárkamara oldalán.

A WTO határozatait követően az USA (2019 októberében) és az EU (2020 novemberében) egyaránt büntetővámokat vetett ki a másik fél exportjára, ami élelmiszeripari terméket érintett. Az Egyesült Államok 6,8 milliárd euró értékű uniós mezőgazdasági és élelmiszeripari termékkel szemben léptetett életbe büntető vámokat az olasz sajtoktól a francia borokon át a skót whiskyig. Megtorlásként az EU 4 milliárd dollár értékű amerikai exportra vetett ki hasonló vámokat.

 

Javuló tárgyalási hajlandóság

Ebben a cikkben írtunk róla, hogy az új amerikai elnök hivatalba lépésével javult a kommunikáció a felek között, és már márciusban megcsillant az esélye a megegyezésnek. A Biden-adminisztrációval folytatott tárgyalások idejére már felfüggesztették a megtorló intézkedéseket. Most úgy döntöttek, a „fegyverszünet” további öt évre kitolható, azaz ennyi ideig nem állnak vissza a magas vámkulcsok.

A cél az, hogy az elkövetkező öt évben mindkét fél tárgyalásos úton tartós megoldást találjon, miközben az Atlanti-óceán mindkét partján enyhítik a megtorló vámok által károsított ágazatok terheit. Mindez különösen fontos egy olyan időszakban, amikor egy világjárvány is terheli a globális gazdasági színteret. Az európai gazdálkodók szempontjából lényeges, hogy a felek kezelni tudják a konfliktust, melynek kialakulásáról eleve nem az agrárium tehet.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina