Mozgolódás a drónok körül: nagy fejlesztő cégek mozdultak rá

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 02.

Fantáziát lát a pilóta nélküli légijárművekben a 33 milliárd forintos árbevételű 4iG is. Tulajdonrészt szerzett egy hazai drónfejlesztő cégben.

 

dron

Nagy teherbírású drón, de még nem tud permetezni (forrás: rotorsandcams.com)

 

A budapesti székhelyű 4iG Nyrt. adásvételi szerződést kötött a rotormeghajtású drónok tervezésével, gyártásával foglalkozó Rotors and Cams Zrt. (RaC Zrt.) 24 százalékos kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlására – vette észre MTI-hírt a napi.hu. A 4iG célja részt venni az egyedi pilóta nélküli repülőeszközök (UAV) informatikai és K+F központú fejlesztésében. A 4iG a távérzékelési adatok mesterséges intelligenciával való adatfeldolgozásában, az ipar 4.0 megoldások és az informatikai képalkotás különböző területein is számos kölcsönösen előnyös együttműködési lehetőséget lát az RaC Zrt.-vel.

A RaC a kisméretű pilótanélküli légijármű gyártáshoz szükséges minden hatósági engedéllyel és minőségbiztosítási tanúsítással rendelkezik. A társaság főként a térképészet és térinformatika, ipari diagnosztika területén nyújt kiegészítő szolgáltatásokat. A cég által tervezett és fejlesztett multirotoros drónok polgári és védelmi, valamint tudományos célú felhasználásra is alkalmasak. A kőbányai központú cég 17 dolgozót foglalkoztat, tavalyi árbevétele elérte a 4,3 milliárd forintot. A vállalat fejlesztési és gyártási tevékenysége során több hazai kutatóhellyel, illetve hazai és külföldi szakmai partnerrel működik együtt.

A 4iG Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, záróáruk kedden 628 forint volt. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb ára 716 forint, a legalacsonyabb pedig 285,5 forint volt. A 4iG 33,5 milliárd forint konszolidált értékesítési árbevételt ért el tavaly az első háromnegyedévben, 34 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Adózott eredménye 11 százalékkal, 1,87 milliárd forintra nőtt – áll a közleményben.

 

Lásd még a témában cikkünket: Ez jön: drónok, 5G, ingyenes digitális adatszolgáltatás.