Virágos szőlősorok; nem csak szép, jó is lehet

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 03.

A biodiverzitás javítja a földművelés hatékonyságát, a növényfajok sokfélesége szőlőültetvényekben is előnyös lehet – mutat rá a virágos növények lényegére az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi).

 

A virágos sorközök hatását 2012 óta vizsgálják

Szőlőművelés és a biodiverzitás összefüggését kutatva 22 növényfajt vetettek különböző összetételben a sorközökbe. A tapasztalatok alapján a sokfajos keverékek nem szívják el a szőlőtől a nedvességet, sőt, megfogják a talajmenti párát, védik a talajfelszínt a kiszáradástól. Fűvel vetve viszont 10 százalékkal alacsonyabb talajnedvességet mértek, mint virágos növények esetében.

Az ÖMKi a Life VinAdapt projekt magyar tagjaként nemzetközi partnerség keretében is végez agrárkísérleteket. A vizsgálatok Magyarországon kívül Ausztria, Franciaország, és Németország 46 szőlészetében keresik a választ arra, miként erősíthető a szőlőültetvények ellenállóképessége a klímaváltozás hatásaival szemben.

 

Mezőgazdaság, szőlő és virágos növények
A sokfajos keverékek nem szívják el a szőlőtől a nedvességet (Fotó: Barna Ferenc)

 

A megművelt területeken honos fajokkal segítik az ökoszisztéma-szolgáltatásokat

A természetközeli élőhelyek kialakulását, a kártevők természetes ellenségeinek megtelepedését, a humuszképződést, az erózió elleni védelmet, a vízvisszatartást segítik a honos fajok. A klímaváltozás a szőlőművelést is érinti, de ebben az ágazatban a biodiverzitás kedvező hatásait még csak most fogják a kutatók számszerűsíteni. Az ÖMKi abban bízik, hogy a kutatások eredményeinek köszönhetően a szőlőművelés jobban alkalmazkodhat a klímaváltozáshoz.

A növényi és állati fajták sokszínűségén az élelmiszerellátás jövője múlik. Az egysíkú mezőgazdasági rendszerek rendkívül sérülékenyek, a biodiverzitás ellenben javítja a környezeti alkalmazkodás feltételeit. Ezért nemcsak a mezőgazdasági művelésben, hanem a kertekben is érdemes fajtagazdagságra törekedni.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc