fbpx

Az ultrasekély művelésben rejlő agronómiai lehetőségek

Írta: MezőHír-2021/05. lapszám cikke - 2021 május 04.

A Väderstad húsz évvel ezelőtt piacra hozta az első rövidtárcsát, és vele bemutatta az okszerű és korszerű sekélyművelést is, ami forradalmasította a talajművelés, elsősorban a tarlóművelés gyakorlatát. A Väderstad Carrier használata lehetővé tette a gyakorló gazdák számára, hogy újragondolják a sok szempontból hibás nyári művelések módszerét.

 

Carrier
Az ultrasekély művelés alapgépe a Carrier rövidtárcsa

 

Hogyan változott meg a tarlóművelés gyakorlata a Carrier rövidtárcsa bemutatását követően?

20 évvel ezelőtt a tarlóhántás és -ápolás általánosságban használt és kedvelt eszközei a hagyományos nehéztárcsák voltak. A nagy átmérőjű, csonkakúp vagy gömbsüveg lappal szerelt tárcsás munkaeszközöket univerzalitásuknál fogva, előszeretettel használták szántások elmunkálására, magágykészítésésre, valamint az őszi vetésű növények alapművelésére is. A hibás tarlóművelési gyakorlat nemcsak az eszközhasználat miatt volt megkérdőjelezhető, hanem a módszer miatt is, amit az indokolatlanul mély, sokszor megkésett tarlóhántás, valamint a lezáratlan és takaratlan felszín jellemzett.

Az akkori gyakorlat némiképp okszerűbb lehetett volna, ha a tárcsa szinte a kombájn nyomában jár, hengerrel kapcsoltan. Viszont ettől a nehéztárcsa még nehéztárcsa maradt, amivel képtelenség volt a jó minőségű sekély talajművelés kivitelezése. Ennek három negatív hatása volt. A vegetációs időszak alatt erősen ülepedett talajt rögösítette a mély művelés, a kultúrnövény elpergett magjait, valamint a gyommagokat pedig túl mélyre keverte be, emiatt nyomában vontatott volt az árvakelés és a gyomok megjelenése, nem jutott érvényre a tarlóhántás növényvédelmi funkciója. Harmadik problémaként meg kell említeni a felszín takartságának hiányát, ugyanis a nehéztárcsák kevesebb szármaradványt hagytak a felszínen a tarlóhántás során, mint ami biztosította volna a klímakárok elleni védelmet. Ma már tudjuk, hogy felszín „feketére művelése” káros, hiszen a felszín takarása nem csupán a hő- és a csapadékstressz elleni védelem miatt fontos, de támogatja a talaj beéredése során a mélyben lejátszódó porhanyulási és tápanyag-feltáródási folyamatokat is. A Väderstad Carrier egyszerre megváltoztatott mindent: kiküszöbölte a nehéztárcsák minden hibáját, segítségével lehetségessé vált a sekély, lezárt felszínű, mulcshagyó tarlóművelés megvalósítása. A művelőtárcsa méretének és formájának köszönhetően a Carrier megbízhatóan dolgozik szélsőségekben is, azaz kisebb kárral műveli a talajokat egy-egy csapadékos vagy száraz évjáratban, nem ken, nem gyúr talpat és nem is porosít. A szármaradványt egyenletesen keveri be, nem pedig temeti, éppen ezért a szerves anyag feltáródása sokkal gyorsabban végbemegy.

 

CrossCutter Disc
CrossCutter Disc szortírozó hatásának sémája

 

Mely területen hozott újat az ultrasekély művelés?

Van azonban valami, amiben a Carrier is csak 90-95%-os hatékonysággal teljesít. Ez pedig a repcetarló hántása. A repce betakarításakor a pergési veszteség miatt a normál magráta 30-50-szerese kerül a talajba, amely időzített bombaként ketyeg, hiszen csírázóképességét a repce akár 15 évig is megtartja. Ha nem gondoskodunk az elpergett magok kikelesztéséről, a későbbi kultúrákban mint gyom vagy mint árvakelés jelenik meg a szűk vetésváltást alkalmazó gazdaságokban, ahol repce–búza–repce–búza követi egymást. A fajta- vagy hibridállományokban megjelenő árvakelés csökkenti a termést és olajhozamot, ezért egyértelmű cél a repcetarló ultrasekély hántásával az elpergett magok 100%-ának stimulálása, csírázásra serkentése. A 2-3 cm mélységű ultrasekély műveléssel ez a cél teljesíthető, hiszen a Väderstad Carrierre felszerelhető ún. CrossCutter Disc már igen sekély művelés során teljes mértékben átdolgozza a talajt, az elpergett magokat pedig csak olyan mélyen keveri be, hogy onnan gyorsan csírázásnak indulhassanak. A 450 mm átmérőjű, V-55 minőségű svédacélból készülő Väderstad CrossCutter Disc munka közben a talaj–növényi maradvány keveréket nagyobb szögben dobja hátrafelé, mint a hagyományos Carrier tárcsa. A keverék egyes alkotói a súlyuknak megfelelően, talaj–gabonamag–szármaradvány–gyommag/repcemag sorrendben esnek vissza a felszínre, így a felszínhez közel helyezkednek el a sekélyről kelő komponensek. Ennek az ún. szortírozó hatásnak köszönhető, hogy a CrossCutter Disc után sokkal látványosabb a repcetarlón az árvakelés megjelenése.

 

Milyen kombinációkban alkalmazható a CrossCutter Disc?

A CrossCutter Disc két kombinációban használható: a CrossCutter Knife forgókéses hengerrel együtt használva igen intenzív ultrasekély művelés valósítható meg, ami nemcsak a repcetarló hántására jó megoldás, de a takaró- és zöldtrágyanövények állományainak terminálásában is kiválóan működik. A szárrendezővel való együttes alkalmazása főként gabonatarlókon lehet előnyös, hiszen a tárcsák előtt dolgozó hosszú boronafogak elrendezik a betakarítógépek által egyenetlenül terített szármaradványt. Minél szélesebb a kombájn vágóasztala, ez annál inkább kifejezett jelenség.

 

CrossCutter Disc
A CrossCutter Disc a Väderstad saját tulajdonú gyárában készül

 

Milyen egyéb alkalmazási területei vannak az ultrasekély művelésnek?

A CrossCutter Disc még további két területen alkalmazva tud hozzájárulni az általános táblahigiénia javításához. A sekélyről kelő, nehezen irtható gyomnövények (nagy széltippan, réti ecsetpázsit, hélazab) gyérítésében szintén nagy szerepe lehet az ultrasekély művelésnek, éppúgy, mint a kukorica szármaradványaiban áttelelő kukoricamoly-lárvák jelentette veszély csökkentésében. Sok gazdálkodó a kukorica elővetemény esetében a szármaradvány leforgatásában látja az egyetlen megoldást annak érdekében, hogy elkerülje a molylárvák jelentette kártételt. A lárvák az alsó sértetlen, ép ízközökbe lehúzódva áttelelnek, viszont amenynyiben sikerül az apró szecskákat megtépni, megroppantani, azok átnedvesednek és átfagynak a téli félév során, így jelentősen romlanak a lárvák életfeltételei.

 

Mely Carrier típusokkal valósítható meg az ultrasekély művelés?

A CrossCutter Disc a klasszikus Carrier rövidtárcsák szinte minden típusára felszerelhető, sőt az idei évtől már a Carrier XL család modelljeire is megrendelhető, mégpedig 510 mm átmérőben. A tárcsatípus optimális üzemeltetési sebessége 15-20 km/h, azaz szinte ott kezdődik, ahol a klasszikus Carrier tárcsáké végződik. Vonóerőigénye a nagyobb munkasebesség miatt – annak ellenére, hogy fele annyi talajt mozgatunk meg – megegyezik a hagyományos Carrier tárcsákéval.

 

CrossCutter Disc
A CrossCutter Disc kétféle kombinációban használható

 

A Väderstad Carrier rövidtárcsáról további gyári információk: [LINK]

A Väderstad ajánlásai magágykészítéssel kapcsolatban: [LINK]

 

SZERZŐ: DR. KALMÁR TIBOR
VADERSTAD KFT.