Applikációk az agráriumban

Írta: MezőHír-2021/04. lapszám cikke - 2021 május 02.

A mezőgazdasági vállalkozások üzleti folyamatait is alapvetően megváltoztatta a számítógépes információs rendszerek megjelenése, fejlődése, alkalmazása. 1975-ben látott napvilágot Gordon E. Moore tapasztalati törvénye, amely szerint hozzávetőlegesen kétévente a korábbinál másfél-kétszer gyorsabb számítógépeket (okostelefont) vehettünk, egyre nagyobb teljesítményt kapva (közel) ugyanazért a pénzért. 

 

Nem csak hardveroldali a fejlődés

A hardveroldali fejlődés ösztönzően hat a különböző számítógépes és mobilapplikációk fejlesztésére. Néhány évvel ezelőtt a mezőgazdaságban szinte csak érdekesség jelleggel voltak jelen a különféle agrárapplikációk. Ahogy mondani szokás, korunk legértékesebb terméke az információ. Ez igaz természetesen az agrárium vonatkozásában is. Az eredményes mezőgazdasági termelés egyik fontos feladata a tevékenység során keletkező, illetve az előrejelzéseket tartalmazó információk folyamatos rögzítése, nyomon követése és hatékony hasznosítása. Előbbiekben nagy segítséget nyújthatnak az életünk szerves részét képező okostelefonok (és mobilalkalmazások). A precíziós mezőgazdaság ma már korántsem hangzik valami futurisztikus dolognak. Számos olyan gazdaság van már, amelyik ezen elvek mentén működik. Napjainkban már számtalan mobilos applikációt kínálnak a fejlesztők a gazdák tevékenységének támogatására. Ezek elterjedése hozzájárulhat a növénytermesztés hatékonyságának a növeléséhez.

Az applikációk minősítése nagyon szubjektív kérdés. Ezért nem létezik a „legjobb” kategória sem, hiszen mindenki más miatt esküszik egy-egy appra. A következőkben – a teljesség igénye nélkül – néhány olyan applikációra szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyeknek a leggazdagabb a webes „irodalma” (szakmai fórumok, szakmai lapok stb. alapján).

 

mezőgazdaság

 

A szántóföldi munkák támogatása

A Measure Map Lite egy angol nyelvű területmérő alkalmazás. Kevés nyelvtudással is viszonylag könnyen alkalmazható. Ez az alkalmazás a Google Maps GPS-rendszerét veszi alapul a méréshez.

Ma már számos nagyobb gazdaságban a GPS-rendszerek jelentik a növénytermesztők munkavégzésének az alapját. Számos olyan alkalmazást használunk, amelynek az alapját a GPS képezi. Gondoljunk csak többek között az időjárás-előrejelző, környezetvédelmi, adatbázis-kezelő, ellenőrző- és esetleg riasztórendszerekre. A GPS-rendszerek már messze többet jelentenek, mint az útirány tervezését, végigvezetését és lekísérését. Amíg régen „csodaszámba ment”, addig napjainkban a GPS is inkább alaptartozék egy-egy eszközben. A műholdas alapú alkalmazások például remekül használhatóak földterületmérésre. A precíz mérések nagyobb hatékonyságot eredményeznek, miközben korántsem mindegy – már csak a zsebünk miatt sem –, hogy pontosabban meg tudjuk-e tervezni a vetőmag-, tápanyag-, illetve növényvédőszer-szükséglet vagy sem.

A MachineryGuide sorvezető applikáció. A komplett csomag része – a szoftver mellett – egy MachineryGuide SM1 antenna, amely GALILEO-kompatibilis, GPS- és GLONASS-jeleket, valamint ingyenes EGNOS-korrekciókat használ. Pontossága méter alatti, amely a gyakorlatban 25-30 cm, ezért kiválóan alkalmas például permetezéshez és műtrágyázáshoz. A világ több mint ötven országában segíti a mezőgazdasági gépkezelők munkáját a holland fejlesztésű app, a FieldBee. Ez nem egy szimpla traktoros GPS, hanem egy komplex alkalmazás. Ebben az alkalmazásban számos olyan funkció található, amely leegyszerűsíti a terepen végzett munkát (a permetezést, a műtrágyaszórást, a vetést, az aratást és a szántást). Külső GPS antenna használata nélkül az alkalmazás 2-3 méteres pontosságot biztosít. A gyártó által forgalmazott kiegészítőkkel (pl. külső GPS-antenna) tovább növelhető a pontosság.

 

Applikációk az állattenyésztésben

Az állattenyésztésben fontos a megbízható pontosságú súlymeghatározás, hiszen ezáltal optimalizálható például a takarmányozás. Azt azonban minden gazda tudja, hogy sok esetben milyen körülményes folyamat az állat súlyának lemérése. Ezt a procedúrát egyszerűsíti le egy magyar fejlesztésű applikáció, az Agroninja beefie. Az offline állapotban is működő mobiltelefonos alkalmazás a fejlesztői adatok szerint 95%-os pontossággal, akár egy fotó alapján is képes meghatározni a testtömeget.

Szintén hazai fejlesztésű a Livestocker névre hallgató alkalmazás. Az applikáció célja az állattartó telepen történő események és termelési adatok rögzítése, és az állatokra vonatkozó kulcsinformációk helyszíni áttekinthetőségének biztosítása. Az alkalmazás offline is működik. A Livestockeren keresztül a maga komplexitásában láthatja a gazda az állattartó telepén zajló input-output folyamatokat. Az app alkalmas az RFID- és QR-kód alapú állatazonosításra is.

 

Alkalmazások a növényvédelemben és a tápanyagpótlásban

Nagy segítséget jelent a gazdáknak növényeik állapotának felmérésében a mobilos-drónos alkalmazás, a SkippyScout. Ez az alkalmazás képes felmérni a kijelölt területen a haszon- és a gyomnövények arányát, valamint észlelni a növények betegségeit, és jelezni a kártevők tevékenységére utaló jeleket. A drónok által készített felvételek automatizált elemzése során az alkalmazás képes arra, hogy felbecsülje a területen található gyomnövények százalékos arányát, és meghatározza az egy négyzetméterre vonatkozó haszonnövényszámot. Emellett a szoftver még a levélbetegségekre utaló jeleket is felismeri.

A TeeJet Sprayselect egy angol nyelvű alkalmazás, amely segít a gazdáknak megtalálni a legoptimálisabb permetezőfúvókát. A kalkulációhoz mindössze a sebességet, a távolságot és a kijuttatni kívánt permetlé mennyiségét szükséges megadni. A program ezek alapján megadja a legoptimálisabb fúvókákat, megkönnyítve a gazdák döntését.

A Corteva Agriscience által fejlesztett IPM Pro alkalmazás támogatja a gazdálkodókat a növényvédelemben és abban, hogy alkalmazkodóképesebb és fenntarthatóbb mezőgazdasági termelési rendszereket alakítsanak ki. A Péti Nitrogénművek Zrt. által kifejlesztett Genezis 365 néven futó applikáció átfogó segítséget nyújt a gazdáknak a növényi kultúrák műtrágyázásával kapcsolatban. Az alkalmazás használatából nemcsak azok profitálhatnak, akik később a cégtől kívánják beszerezni a műtrágyát. A szoftver ugyanis számos hasznos információval szolgál a növénytermesztéssel foglalkozóknak (a növények tápanyagigényétől kezdve a várható terméshozamig minden fontos termesztési és történelmi információ hozzáférhető).

A Yara Check IT egy magyar nyelven is elérhető, látványos alkalmazás. Használata abban könnyíti meg a növénytermesztők munkáját, hogy a nagy felbontású referenciafotói segítségével azonnal beazonosíthatják a tápanyaghiány-betegségeket. A képi világhoz természetesen részletes leírás is tartozik.

 

applikációk
Nem létezik a „legjobb” kategória, hiszen mindenki más miatt esküszik egy-egy appra

 

Tevékenységek naplózása

Az Agro-Assist, a DuPont Pioneer cég saját ingyenes alkalmazásában többek között elérhető mezőgazdasági naplóalkalmazás is, melynek célja, hogy hasznos és informatív funkciókkal segítse a felhasználókat a mindennapi tevékenységeik során. Az alkalmazás számos nyelven, így magyarul is elérhető. Az e-Farmer egyszerű magyar nyelvű mezőgazdasági szoftveralkalmazás, amellyel használója elektronikus térképet készíthet a földterületeiről, és folyamatosan áttekintheti a korábban ültetett kultúrákat, továbbá minden, a földterületen elvégzett műveletről naplót vezethet.

 

Összeköti a szektor szereplőit

Az Agrotypos SA kiadó fejlesztette és tette ingyenesen elérhetővé a Totheshelf elnevezésű mobilalkalmazást.

Az app célja, hogy a lehető legszélesebb körben összekapcsolja az agrárpiaci szereplőket. A fejlesztők a Totheshelf révén egy olyan platformot teremtettek, amelyen keresztül egymásra találhatnak a mezőgazdasági termelők és kereskedők. Az egyes piaci szereplők térítésmentesen tölthetik fel keresett vagy éppen eladásra kínált állati vagy növényi eredetű, friss vagy feldolgozott termékeiket. A keresés lefuttatható helyi és nagytérségi – akár globális –szinten egyaránt, és közvetlen kapcsolatot teremt az érdekelt vevőkkel, eladókkal. Az alkalmazás a világ valamennyi országában szabadon futtatható, egyelőre viszont csak angolul érhető el.

 

Hogyan válasszunk az alkalmazások színes kavalkádjából?

Az alkalmazások kiválasztásának első lépése annak meghatározása, hogy milyen célra keresünk applikációt, és milyen elvárásaink vannak. Emellett el kell dönteni, hogy mennyit vagyunk hajlandóak ebbe beruházni. Természetesen ez csak akkor releváns, ha „fizetős” alkalmazás szeretnénk használni. A növénytermesztés és az állattenyésztés területén éppen úgy megtalálhatóak a nagyobb léptékű, átfogó jellegű „app”-ok, mint a néhány növényre vagy állatfajtára fókuszáló társaik.

Korántsem igaz minden esetben, hogy a fizetős alkalmazások sokkal többet tudnak az ingyenes verzióknál, főként azért, mert az utóbbiak mögött sok esetben a gazdálkodók legnagyobb „beszállítói” állnak (pl. a Péti Nitrogénművek Zrt., a DuPont Pioneer stb.), akik számára alapkövetelmény az elégedett felhasználó, hiszen ez a „vevőmágnes”. Amikor „csomag” szinten gondolkodunk, és az a törekvés, hogy minél több app kerüljön a képzeletbeli kosárba, akkor célszerű szem előtt tartani a „kevesebb gyakran több” elvet. Tényszerű ugyanis, hogy a telepített alkalmazások mintegy 15-20%-a tekinthető csak ténylegesen folyamatosan használatosnak.

Egy dolgot még mindenképpen meg kell említeni: ez pedig az IT-biztonság. Ugyanis a nem tiszta forrásból származó applikációk telepítése során káros „vendégek” is érkezhetnek a készülékünkre.

 

számolás
Korántsem igaz minden esetben, hogy a fizetős alkalmazások sokkal többet tudnak az ingyenes verzióknál

 

A mobilalkalmazások előnyei

Habár a precíziós mezőgazdaság elterjedése lassabb ütemű a vártnál, az azt lehetővé tevő automatizált irányítórendszerek mindenhol népszerű fejlesztési irányt jelentenek. Korunk problémája – több szektorban is – a képzett munkaerő hiánya, amelynek „megoldására” az automatizálás még nagyobb teret fog kapni. Bátran kijelenthető, hogy egy jó támogatóhatást felmutatni képes mobilapplikáció legalább olyan fontos versenyelőny egy cég számára, mint két évtizeddel ezelőtt a webes megjelenés volt. Ugyanez a másik oldalról megközelítve – a nélkülük folytatott tevékenység – versenyhátrányt jelent, miközben senki sem szeretné (és engedheti meg magának), hogy néhány lépéssel a konkurencia után járjon. Számos komoly kihívás előtt áll az agrárium az elkövetkezendő évtizedekben. Ezek közül az egyik az, hogy úgy kell növelnie a kapacitásait, hogy nincsenek jelentős új, művelés alá vonható földterületek, vagyis a rendelkezésre álló területeken kell valahogyan a hatékonyságot növelni. Mindezt úgy, hogy ez ne menjen a termelés (minőség) kárára, sőt az akár még hatékonyabbá is váljon. Az új informatikai eszközök és fejlesztések – melyek közül néhányat jelen cikk keretei között is bemutattunk – használata révén a talajmegmunkálás, vetés, betakarítás, talajerő-utánpótlás, növényvédelem stb. optimalizálásának köszönhetően jelentős megtakarítás érhető el.

 

SZERZŐ: CZÉKUS MIHÁLY