Öntözzünk okosan, ebben segít a szaktanácsadói rendszer

Egy új öntözési szaktanácsadási rendszer a fenntarthatóság szellemében, az új technológiai megoldásokra alapozva segíti a talajok okszerű használatát, hogy meg tudjuk őrzi a jövő generáció számára.

Egy nyertes pályázat keretében valósíthatja meg a KITE Zrt. a mezőgazdasági termelők munkáját támogató rendszert, mely a jövőbe mutat.

 

Digitális mezőgazdaság, öntözési szaktanácsadási rendszer
A fejlett inform
ációs technológiának köszönhetően optimalizálni tudjuk a kijuttatandó inputanyagokat (Fotó: KITE)

 

Az öntözésre alapozott fenntartható mezőgazdaság

Egyik legfontosabb cél a termesztéstechnológiai folyamatok optimalizálása, az inputanyag-gazdálkodás hatékonyságának növelése, amely csak megfelelő eszközrendszer mellett valósítható meg. Napjainkban a fejlett információs technológiának köszönhetően olyan eszközök állnak rendelkezésünkre, mint a térinformatika, a távérzékelés vagy a GPS technológia, melyek segítségével optimalizálni tudjuk a kijuttatandó inputanyagokat.

Az űr- és drónfelvételezések képei, az erő- és munkagépek, a meteorológiai állomások és talajtani információkat gyűjtő intelligens szenzorok – mint BigData források – nagy információtartalommal rendelkeznek. Ezen információk feldolgozása teszi lehetővé a környezettudatos energia- és vízgazdálkodást, az öntözéssel járó talajdegradációs folyamatok minimalizálását, valamint a versenyképes termelés megvalósítását.

 

A program kutatás-fejlesztési támogatás keretében valósul meg

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott kutatás-fejlesztési támogatás keretében megvalósuló, a KITE Zrt. által 2021-ben elindított „Precíziós öntözési szaktanácsadás kidolgozása a talaj-növény-atmoszféra modell alapján, és beintegrálása a PGR-be (Precíziós Gazdálkodási rendszerbe)” elnevezésű program elősegíti és katalizálja a precíziós öntözési mezőgazdasági technológiák széleskörű elterjedését, egyben elősegíti és biztosítja a precíziós öntözésre való átállással kapcsolatos tudás fejlesztését.

A projekt keretei között éves szinten több terabájtos nagyságrendű, egy adott mezőgazdasági tábláról 4-6 naponkénti távérzékelési, valamint óránkénti vagy annál részletesebb meteorológiai és a parcellánként elhelyezett talaj- és növény mintavételezések és talajnedvesség-mérő állomások adatait feldolgozni és megjeleníteni képes, a tábla heterogenitásához igazodó szaktanácsadási szolgáltatás kerül kialakítása a precíziós öntözés támogatására.

A döntéstámogató modulok (pl. meterológiai adatok rendszere, öntözőgép monitoring és vezérlő egységek fejlesztése, energia- és vízveszteség mérése, talaj-növény-atmoszféra, műszaki paraméterek és ökonómiai változókat összefoglaló rendszerek) által szolgáltatott, automatizált eredmények egy interaktív webes felületen jelennek meg, amely azonnal elérhetővé válik a termelő számára. Interaktivitásánál fogva rugalmasan alakítható, mivel a folyamatosan bővülő adattömeg olyan szintű belső elemzést tesz lehetővé, amely biztosítja a szaktanácsadás folyamatos fejlődését, finomítását újabb és újabb technológiai szegmensek optimalizálásával.

 

Digitális mezőgazdaság, öntözési szaktanácsadási rendszer
Az új precíziós öntözési szaktanácsadási szolgáltatás biztosítja, hogy a térben megfelelő helyre és megfelelő mennyiségű öntözővizet juttassunk ki (Fotó: KITE)

 

Kialakításra kerül egy módszertani leírás

Ez által lehetővé válik a precíziós öntözés műszaki és agronómiai követelményeinek megfelelően történő fejlesztésének és működtetésének áttekintése.

A már működő PGR rendszerbe integrálható, 2023-ig megvalósuló projekt keretében tehát egy olyan új precíziós öntözési szaktanácsadási szolgáltatást alakítanak ki, amely precíziós és helyspecifikus módon tudja biztosítani, hogy a térben megfelelő helyre és megfelelő mennyiségű öntözővizet juttassunk ki, mindezt megfelelő időpontban, a növény igényeinek figyelembevételével. A mezőgazdasági termelők táblánként, táblafoltonként, vagy akár még nagyobb felbontásban pontos képet kaphatnak a precíziós öntözés beruházási és üzemelési költségeiről, annak többletjövedelméről, illetve a beruházás megvalósulása után az öntözés napi teendőiről.

 

Forrás: KITE, Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc

 

agrár digitális drón kite mezőgazdaság öntözés rendszer szaktanácsadási rendszer technológia