fbpx

GMO-mentes magminták a mezőgazdaságnak

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 04.

Régi, magyar fajták szerepelnek a tavaszi vetésű génbanki magminták ajánlati listáján, melyek GMO-mentesek, csávázatlanok.

A minták megtekinthetők és megrendelhetők a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ erre a célra kialakított webshop felületén. Az ajánlatok a készlet erejéig, illetve a visszavonásig tartanak.

 

Paradicsom
Virágzik a paradicsom (Fotó: Barna Ferenc)

 

Egy személy egyszerre maximum 10 tételt igényelhet

Az Agrárminisztérium közleménye szerint a listán elsősorban Kárpát-medencében gyűjtött tájfajták, helyi populációk és régi, köztermesztésből kikerülő magyar fajták szerepelnek. A küldött génbanki minták GMO-mentes, csávázatlan, nem fémzárolt szaporítóanyagok.

A korábbi évek gyakorlatát megtartva a tavaszi vetésű növények esetében egy személy egyszerre maximum 10 tételt igényelhet, és tételenként maximum 1-1 magcsomagot tehet a virtuális kosárba.

A megrendelt szaporítóanyag egy tétele az un. botanikai mennyiség: általában 20 db mag; 20 g; 10-15 gumó.

A génbanki minták igénylésének menetéről, és az adminisztrációs díj megfizetéséről részletes tájékoztató érhető el a minták közreadására létrehozott honlapon.

 

Elsőként (jelenleg) a tavaszi vetésű magmintákat lehet igényelni:

 

Paradicsom
Paradicsom (Fotó: Barna Ferenc)

 

Március-április hónapban lesznek igényelhetők a batáta és csicsóka, az őszi vetésű növények csak szeptember-október hónapban lesznek elérhetők.

Az agráriumban fontos, hogy néha visszanyúljunk a tiszta forráshoz. Erre találunk példát az állattenyésztésben is, nem csak a növénytermesztésben.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc