fbpx

A tőzsde megint ideges – mi ne tegyük

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 29.

Furcsa irányba mozdultak el az utóbbi hetekben a tőzsdei árak, sehogy sem úgy, ahogy azt a termésvárakozások jelzik. A búzát és a kukoricát is megrángatták.

 

Búza: felülárazott

Tallage szerint a fekete-tengeri régióban rendelkezésre álló bőséges búzakészletek és a jó termesztési feltételek nyomást gyakoroltak a búza világpiaci árára. Ennek köszönhetően az Oroszországban megtermelt 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza azonnali kikötői ára (FOB) 47 dollárral 240 dollár/tonnáig csökkent március 12. és április 9. között. Legutóbb lapunk arról írt, hogy nemcsak az oroszok, hanem az ukránok is rengeteg búzával fognak megjelenni idén az exportpiacokon.

Már nagyon kevés óbúza forog a kereskedelemben, mindenkit az új termés várható ára tart lázban. Akinek még van kenyérgabonája, az az AKI PÁIR adatai szerint az egy évvel korábbit 30,9 százalékkal meghaladó áron, átlagosan 72,6 ezer forint/tonnáért tudja eladni (április harmadik hete). A takarmánybúza is szinte ugyanennyit ér (72,3 ezer forint/tonna; +37%) – derül ki a NAIK AKI piaci jelentéséből.

Az európai árak – kisebb mértékben – követték a fekete-tengeri csökkenő trendet. Franciaországban (FOB Ruen) a malmi és a takarmánybúza spot piaci ára egyaránt 16 dollárral alacsonyabb, 265 dollár/tonna, a május–augusztusi 235–268 dollár/tonna volt a megfigyelt időszakban. Németországban (FOB Hamburg) tonnánként 262 dollárért (–16 dollár) kötöttek szerződést az azonnali, 263 dollárért (–19 dollár) a májusi, 265 dollárért a júniusi, 236 dollárért az augusztusi szállítmányokra április elején

Ha a pillanatnyi párizsi árakat tekintjük, akkor európai valutában mérve a szeptemberi búzával ma 227,5 euró értéken kereskednek. Ez most 82.500 forintnak felel meg, és hazai telephelyen hozzávetőleg 70 ezer forintot jelent, ami jóval magasabb, mint a korábban várt 60-63 ezer forintos árszint. Erősen kérdőjeles, hogy egy jó termés és bővülő globális készlet mellett meddig tartja magát ez az extrém tőzsdei ár.

 

kukorica
Nem tudni, milyen lesz az év (fotó: Horizont Média)

 

Kukorica: alulértékelt

A USA agrárminisztériuma március végén tette közzé a 2021. évi kukoricaterületre vonatkozó előrejelzését, ami kisebb pánikot okozott a tőzsdéken. A jelentés alapján jóval kisebb lehet a bevetett terület a vártnál. Ennek hatására az USA-ban megtermelt kukorica azonnali exportára 7 dollárral 254, a június–augusztusi szállítású 7-8 dollárral egyaránt 252 dollár/tonnára nőtt március 11. és április 8. között. Európában a kukorica piacára nyomást gyakorolt a búza árának csökkenése, ezért Franciaországban csak 1-1 dollárral nőtt (272–275 dollár/tonnára) a termény június–augusztusi kiviteli ára.

Ugyanakkor a novemberi szállítású újtermés Párizsban most csak 189 eurót (68,6 ezer Ft) ér tonnánként, ami nagyjából 58 ezer forintos telephelyi árat jelent nálunk. A kukorica mostani bő 70 ezer forintos árához mérten ez nagy esésnek tűnik, sőt, annál is alacsonyabb ár, mint amennyit a hazai felvásárlók márciusban ajánlottak a termelőknek a tengeriért (60-63 ezer forint/tonna). Mégsem gondoljuk, hogy túlárazott lett volna ez a vételi ajánlat, mivel ebből a terményből betakarításkor várhatóan nem lesz túlkínálat a világpiacon, éppen ellenkezőleg. Az is tény, hogy Peking hiába igyekszik, idén is jelentős mennyiségű importra lesz szüksége.

 

Élénk mozgás a tőzsdén

Persze mindez átlagos időjárási viszonyok mellett értendő, és a kukorica még csak nem rég került földbe. Egyelőre azt tudjuk elmondani, hogy az, aki a termés egy részét 60-63 ezerre biztosította be, nem járt rosszul. Aratásig még néhányszor megrángatják az árakat a tőzsdei héják, de mi csak dőljünk hátra és figyeljük a színjátékot. E két termény eladásával egyébként sem szoktunk sietni.