fbpx

Mi hajtsa a környezetbarát motort?

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 01.

Egy felmérés alapján a válaszadók 43 százaléka a bioüzemanyagokra szavaz, de legalább ennyire fontosnak tartják az elektromos és hidrogéncellás üzemelést is. A bioüzemanyag aduásza: hazai alapanyagból termelhető.

A németek kétharmada pozitívan viszonyul a bioüzemanyagokhoz, amint az egy augusztusban végzett reprezentatív felmérésből kiderül. A megkérdezettek 43 százaléka szerint a bioüzemanyagok egyre fontosabbak lesznek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A német bioüzemanyag-gyártók ennek megfelelő szakpolitikát várnak el a döntéshozóktól – írja oldalán az UFOP, azaz az olaj- és fehérjenövénytermesztők szövetsége.

 

Mi hajtsa a motort?

Egész pontosan a németek 65 százaléka gondolja azt, hogy a bioüzemanyag jó dolog. A válaszadók csaknem 70 százaléka inkább ezt töltené a tankjába, ha a termelése valóban fenntartható, és az üvegházhatású gázok kibocsátását legalább 60 százalékkal csökkenti a kőolajhoz mérten. A felmérésben résztvevők 43 százaléka arra számít, hogy a bioüzemanyagok egyre fontosabbá válnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A megkérdezettek többsége úgy látja, hogy a klímavédelemhez a különböző meghajtású motorok keveréke járulna hozzá a leginkább. Ma a válaszadók szerint nagyjából egyforma súlyt képviselnek az üvegházhatású gázok csökkentésében a bioüzemanyagok, az elektromos és a hidrogéncellás meghajtás. 5-10 év múlva már csaknem felük (49%) szerint az elektromos közlekedés tölti be majd ezt a szerepet, de 43-46 százalékuk továbbra is számít a bioüzemanyagokra és a hidrogéncellára.

 

UHG meghajtas

Hazaiból hazait!

Detlef Kurreck, az UFOP elnöke rámutatott a felmérés egy másik fontos tanulságára. Az, hogy a bioüzemanyagok előállításához helyben termesztett biomassza használható, növeli ezen energiaforrás elfogadottságát. Takarmánygabonát, repcét és cukorrépát mintegy 850 ezer hektáron termesztenek kizárólag erre a célra Németországban. Így ezek a növények stabil bevételi forrást jelentenek a helyi gazdálkodók számára. A lakosság pedig nagyra értékeli, hogy a gyártás hazai alapanyagokra (is) támaszkodik. A felmérés szerint a válaszadók csupán harmada szkeptikus a bioüzemanyagokkal kapcsolatban. Ők attól tartanak, hogy nagyobb arányú biohajtóanyag-felhasználás esetén a tányérra kevesebb gabona vagy cukor jut majd, mint a tankba. 24 százalékuk ellenben támogatná a jelenleginél nagyobb bekeverési arányt a benzinkutakon.

 

biouzemanyag
Fontos a hazai alapanyag (Forrás: greenfuels.co.nz)

 

Csak tanúsítvánnyal lehet eladni!

Tény, hogy a kiterjedt repcetermesztés miatt senki nem éhezik a világon, a németek viszont élvezik a repcemézet, állataik pedig a fehérjében gazdag repcedarát. Az UFOP emlékeztet rá: 2011 óta törvényi előírás, hogy csak fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező bioüzemanyagokat szabad felhasználni. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozott biomassza nem származhat természetvédelmi területről, és a bioüzemanyagnak jelentős mértékben hozzá kell járulnia az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. A megújuló bioüzemanyagok tanúsított CO2-mérlege magában foglalja a földhasználat megváltoztatásából, a műtrágyázásból, a betakarítás során történő üzemanyag-fogyasztásból, a szállításból, a gyártásból és a motorokban történő égésből származó összes kibocsátást.

Olvassa el a témához kapcsolódó írásunkat: Ismét kőolajáresés: jó és rossz hatások a magyar agráriumra