fbpx

Hatékony műtrágya-kijuttatás a Kverneland gépeivel

Írta: Szerkesztőség - 2010 január 10.

Az elmúlt évek műtrágyaárainak hektikus változása egyre jobban előtérbe helyezi a tápanyag-kijuttatás minél pontosabb és minél hatékonyabb elvégzését. Ehhez a műveletekhez kínál gépeket a Kverneland Group.

 

A tavalyi évtől kezdődően a Magyarországon már jól ismert ACCORD Exacta kéttárcsás műtrágyaszórók új névvel, de továbbra is a már sokat bizonyított technikával jelennek meg a hazai piacon. A műtrágyaszórók ezentúl a Kverneland Exacta nevet fogják „viselni”. Ezek a függesztett műtrágyaszó-rók minimálisan 700 l tartálykapacitással rendelkeznek, és a modelltől függően akár 3.450 literig növelhető a térfogatuk. A gépek egyediségét az ún. CenterFlow adagolórendszer adja, amelynek lényege, hogy a műtrágyaszemcsék már előre felveszik a szórótárcsa forgási sebességét, még mielőtt a szórólapátokhoz érnének. A lapátok így nem ütik, nem roncsolják a műtrágyát, hanem csak kíméletesen megvezetik azokat. A technológia másik előnye, hogy a műtrágya ráfolyási pontja a tárcsára állandó, így a szóráskép a gép megdőlésekor (pl. dombos vidéken, egyenetlen művelőúton) sem változik. Az egyenletes keresztirányú eloszlás érdekében a szórótárcsákon 8 db szórólapát található, szemben a hagyományos tárcsánkénti két lapáttal.

 

A gépek vezérlése hidraulikusan vagy kezelődoboz segítségével elektronikusan történhet a traktorkabinból. A CL és HL modellekhez sebességfüggő automatika is rendelhető, amellyel a gép a sebesség változásának függvényében, automatikusan nyitja vagy zárja az adagolónyílásokat.

A legprofesszionálisabb modell a TL mérleges műtrágyaszóró. A gép tartálya 4 db súlymérő cellán keresztül csatlakozik a fővázhoz. Ezek a cellák állandóan mérik a tartályban lévő mű-trágya súlyát. A munkaszélesség, a haladási sebesség és az egységnyi idő alatt bekövetkezett súlycsökkenés ismeretében a rendszer automatikusan szabályozza az adagolónyílások keresztmetszetét, a beállított dózis függvényében, biztosítva ezzel a pontos kijuttatást. Ezek a TL modellek az ISO 11783 standard szerint készülnek. Ez azt jelenti, hogy ha gépet egy szintén ISO 11783 standard szerint készült traktorhoz csatlakoztatjuk, akkor a gép a traktor termináljáról is üzemel-tethető (’plug and play’). Ha azonban a gépet üzemeltető traktor nem

ISOBUS-os, akkor a géphez rendelhe-tő egy Tellus névre hallgató terminál. Erről a terminálról nemcsak a műtrá-gyaszóró, hanem más – akár más gyártótól származó – ISOBUS-os munkagép is üzemeltethető.

A Tellus terminálhoz GPS helymeghatározó (például GPS alapú párhuzamvezető) csatlakoztatásával és táp-anyag-kijuttatási terv segítségével (elektronikus formában, SD memóriakártyán) a TL műtrágyaszórókkal helyspecifikus tápanyag-kijuttatás végezhető el. Ennek megfelelően például egy a talaj tápanyagtartalmának vizsgálatából származó adatok alapján készült talajtérkép szerint egy adott táblán belül eltérő dózisú kijuttatás valósítható meg. Vagyis csak annyi műtrágyát szórunk ki az adott helyre, amennyi oda szükséges, tehát „se többet, se kevesebbet”.

Ezekhez a gépekhez az ún. Nitrogénszenzor csatlakoztatása is lehetséges, aminek segítségével fejtrágyázás közben az adott növényállomány fejlettségi és tápanyag-ellátottsági szintjét mérjük, és ennek függvényében vezéreljük a kijuttatást. Ezzel szintén optimális műtrágyaszórást biztosítunk.

Sokakban felvetődhet e sorok olvasása közben, hogy talán túlzott is az a precizitás, amellyel a Kverneland gépei ezt a munkaműveletet elvégzik – ne feledjük azonban, hogy a műtrágyá-zás során valóban nagy értékű tápanyagot szórunk ki, ezért nem mindegy, hogy ezt milyen mennyiségben és minőségben tesszük.

Amennyiben további részletek érdeklik Önöket a műtrágyaszórókkal, illetve a többi, általunk forgalmazott géppel kapcsolatban, szeretettel várjuk Önöket az Agro+MashExpo-n az A pavilon 306/A standján, illetve az alábbi elérhetőségeken: