fbpx

Itt vannak 2023 legjobb kukoricái!

Írta: Szerkesztőség - 2024 január 24.

2023-ban a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kukorica posztregisztrációs fajtakísérletében. A tizenhetedik alkalommal szervezett fajtakísérlet az ország 8 eltérő termesztési adottságú pontján zajlott.

kukoricacsövek
Tavaly szép eredmények születtek (fotó: Horizont Média)

A 2023-as fajtakísérletben tizenegy fajtatulajdonostól összesen 46 – a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó – hibridet vizsgáltak. A hibrideket a vetést megelőzően az eddigi gyakorlat szerint kódolták, így a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, ami akaratlanul is befolyásolhatta volna őket munkájukban.

2023-ban 8 helyszínen 9 kísérletet állítottak be: Bóly, Gyulatanya (öntözött), Hajdúböszörmény, Iregszemcse, Murony, Püski (öntözött és öntözetlen), Szeged és Szombathely. Továbbá idén a fajtatulajdonosok által biztosított két helyszínnel bővült a kísérlet: Szeged (Limagrain) és Murony (KWS) kapcsolódott be. A szervezők a kísérleti helyszíneket évről évre bővítik, hogy az ország minden régiójából érkezzenek adatok.

Az összes helyszín kiértékelését a Vetőmag Szövetség végezte. A kísérleti helyek közül a szegedit az előző évhez hasonló súlyos aszály károsította, míg Püskiben a folyamatos esőzések miatt november közepére csúszott a betakarítás, ami a terméseredményeken is meglátszik. Idén a tavalyihoz hasonlóan Püskiben és Gyulatanyán volt öntözött kísérlet, azonban Püskiben – az ország északnyugati régióját jellemző csapadékos időjárás miatt – ennek nem volt számottevő hatása. 2022-ben egészen más volt a helyzet, itt foglaltuk össze.

A 2023. évi kísérlet eredményei itt érhetők el.