fbpx

Peking ökölbe szorított kézzel növeli a kukorica területét

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 26.

Kína a politikai ösztönzésnek és a magas terményáraknak is engedve igyekszik minden talpalatnyi, eddig még nem hasznosított területet szója- vagy kukoricatermesztésre fordítani. Kevés sikerrel.

 

csirke kukorica
Nagyon kell a csirkének és a disznónak is a kukorica (fotó: Horizont Média)

Kukorica: a legfontosabb növénnyé vált

A szója területnövelése a központi cél Kínában, de kukoricából is 2,8 százalékos termelésbővülés várható 2021/22-ben, elérve a 268 millió tonnátírja az USDA. A kukoricatermelés itteni felfutását a rettegett sereghernyó is akadályozza. Bár a kártevő tavaly az ország egyes területein a vetések 80 százalékában jelen volt, a lefontosabb termőkörzetekben csak az állományok egy százalékát érintette a támadása. (Ez az invazív faj Magyarországra is eljuthat, itt írtunk róla.)

A kukorica iránti igény jóval meghaladja a kínai termelést, 297 millió tonnára tehető. Ebből csak a takarmányipar 210 millió tonnát szív fel, noha az összes abrakfogyasztó állat adagjában csökkent a tengeri aránya a magas ára miatt. A sertésében 40 százalékról 30-ra, a baromfiéban 65-ről 55 százalékra. A kukorica helyi szinten egyre nehezebben megfizethető, 50 százalékkal drágább most, mint egy évvel ezelőtt. A takarmánygyártók ezért rizzsel és búzával igyekeztek pótolni az idén februárban már tonnánként 128 ezer forint értékű kukoricát.

 

Nem szívesen etetik fel, de muszáj

Szinte hihetetlen, de a rizs csak a második legnagyobb volumenben termelt gabona az országban. 2021/22-ben szűk 213 millió tonnával kalkulálnak az elemzők. Ennek termőterülete és átlaghozamai nem tudnak elmozdulni a tavalyi szintről. Mivel a felhasználás egyedül ebből a gabonaféléből kisebb a termelésnél (158 millió tonna), nem csoda, ha tavaly nagyobb arányban került az állatok elé. Az állami tartalékokból felszabadított ótermésű rizs és búza 85:15 arányú keveréke a felhasznált kukorica 10 százalékát tudta kiváltani a takarmányozásban. 2020 végére aztán a rizs is nagyon megdrágult.

Búzából 135 millió tonnára van kilátás 2021/22-ben. Az állományok most nagyon biztató képet mutatnak. A fogyasztás viszont ebből is jóval nagyobb, mint a termelés: 153 millió tonna, amiből 40 millió tonna megy az állatok elé. (Kínában kevésbé elfogadott a búza feletetése, csak az árak kényszerítő hatására teszik.)