fbpx

Elfagyott a korai körte, de a késeiek még teremhetnek (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 április 27.

Hiába pompáznak teljes virágzásukban a 100 éves Kieffer körtefák a dél-alföldi Kunfehértó határában, sajnos az idén nem lesz rajtuk gyümölcs. 18 éve nem volt ilyen nagy fagy, hogy elvigye a teljes termést. A százéves örökség mellé már később virágzó körte fajtákat is ültettek Halászék, amelyek jobban átvészelik a tavaszi fagyokat, és reményt adnak az idei szezonra.

 

 

Egy fekete, kettő, három, négy… akár melyiknek a bibéjét nézem, most már eléggé ki vannak nyílva a virágok, mindegyik fekete – számolja a megfagyott virágokat panaszosan Halász Tamás őstermelő, a dél-alföldi Kunfehértón. A 100 éves Kieffer körtefák nagyon komoly fagykárt szenvedtek a rendkívüli hidegben. – A húsvét utáni héten négy éjszakából háromban -4 fok volt, és egy éjszaka (pénteken) -7-et mértünk, szerintem akkor volt a legnagyobb károsodás.

 

Virágzó Kieffer körtefák Kunfehértón
Virágzó Kieffer körtefák Kunfehértón (fotó: Kristóf Imre)

 

„Erre nem voltunk felkészülve”

Pedig Halász Tamás a fiával minden hideg éjszaka, bálák égetésével, füstöléssel és fagyvédőöntözéssel is küzdött a szélsőséges hideg ellen. Szalma, majd kukoricabálákat égettek a területükön, és működtették az öntöző berendezést is, hogy mérsékeljék a hideget.

Itt lehet látni, hogy közvetlenül az elégetett kukoricabála mellett zöldek a bibék. 2 méter magasságban teljesen egészséges virágokat találunk, tehát egy-egy kis területen sikeresen védekeztünk a fagy ellen. De erre, hogy négy napon keresztül jön ez az oltári nagy hideg, nem voltunk fölkészülve, minden égethető bálánk 2 éjszaka alatt elfogyott. Több bála, kályhák kellenek, ha eredményesebben akarjuk megvédeni a termést a faggyal szemben.

 

Halász Tamás őstermelő fél kilós körtéi
Halász Tamás őstermelő fél kilós körtéi (fotó: Kristóf Imre)

 

Apáról fiúra…

Halász Tamás, édesapja gazdaságát folytatva, már 20 éve termeszt körtét. Frissen szedve és a hűtőházában betárolva értékesíti a megtermelt gyümölcsöt. A többségét a kecskeméti nagybani piacra viszi eladni, de házhoz is jönnek a szép termésért a vevői.

Az ősszel leszedett gyümölcs akkor marad ilyen szép még április végén is, ha óvatosan bánunk vele. Nem szabad, hogy sérüljön, és nagyon fontos a mindig 0-2 fokos tárolási hőmérséklet is – mutatja büszkén Tamás a közel fél kilós körtéit a hűtőházában. 

 

ntenzív körteültetvény Kunfehértón
Intenzív körteültetvény Kunfehértón (fotó: Kristóf Imre)

 

Nem bántotta a fagy

A százéves Kieffer körte örökség mellé már később virágzó fajtákat is ültettek Halászék, amelyek jobban átvészelik a tavaszi fagyokat. Hatéves, törpealanyra oltott intenzív ültetvényükben szerencsére nem pusztított a fagy. A Vilmos és a Bosc kobak körték még csak bimbós állapotban vannak, ezért nem is fagytak el a négynapos hidegben. Az éghajlat változása miatt – Halászék tapasztalata szerint – a kései virágzású fajtáknak lehet nagyobb jövője, mert biztonságosabban termeszthetőek.

 

Összel betárolt Bosc kobak körték április végén
Ősszel betárolt Bosc kobak körték április végén (fotó: Kristóf Imre)