Bezárás

Betakarítani sem éri meg

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 26.

A tavaszi hajnali fagyok elvitték a termés 70-80 százalékát a Tolna megyei gyümölcsösökben, a gazdák szerint van olyan terület, amit betakarítani sem érdemes – tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna Megyei Igazgatóságának közleményéből.

 

Agrárágazat, fagy, hideg és aszály
A márciusi és az áprilisi fagyok keményen érintették a mezőgazdasági termelőket, van ahol betakarítani sem érdemes (Fotó: Barna Ferenc)

Vendégh Edit, a NAK Tolna megyei elnöke

A március második felében, de leginkább húsvét hétfőn, majd az azt követő csütörtökön beállt -2, -6 Celsius fokos fagy a legérzékenyebb stádiumban érte a gyümölcsösöket.

Pontos adatok a kárbejelentések után lesznek, a termelők közlése szerint a mintegy 600 hektárnyi kajszibarack-ültetvényen 80 százalékos a fagykár. A cseresznyésekben szintén 70-80 százalékos a kár, a várható termést – a termelők szerint – nem éri meg betakarítani.

 

Agrárágazat, fagy, hideg és aszály
Az évszakhoz képest hideg időjárás miatt egy-két hetes csúszásban van a mezőgazdaság országosan, nem csak Tolnában (Fotó: Barna Ferenc)

 

A hideg időjárás miatt a napraforgó és a kukorica kelésre később lesz

Az idei évre tervezett, közel 36 ezer hektár vetésterületéből 27-30 ezer hektár van vetve, ez irányú munkák előreláthatóan a hónap végére befejeződik. A kukorica 74 ezer hektárra tervezett vetésterületéből 19-20 ezer hektárt vetettek el.

A repce már virágzik, de az állományok eltérően fejlődtek, ezért közepes termés várható.

Az őszi vetésű kalászosok nagy részével a gazdálkodók elégedettek, közepesre becsülik a hozamot. Az áprilisban lehullott csapadék hatására a búzákon megjelenhet a lisztharmat és a sárga rozsda, ami ellen védekezésre lesz szükség.

 

Agrárágazat, fagy, hideg és aszály
Az agrártermelők örültek a későn jövő csapadéknak is, ez segítette a talaj-előkészítést és a vetést a Tolna megyei földeken (Fotó: Barna Ferenc)

 

A csapadék az elmúlt télen majdnem 50 milliméterrel maradt el az átlagostól

Márciusban is kevesebb csapadék hullott az átlagosnál, ami miatt kritikusan szárazzá vált a talajok felső rétege. Ez megnehezítette a talaj-előkészítést és a vetést. A magágy-előkészítéshez, a növények csírázásához, keléséhez szükség volt az áprilisban érkezett, 30 milliméternyi csapadékra.

A szőlő ültetvények egyelőre még nem szenvedtek akkora károkat, melyek lényeges terméskiesést okoznának.

A csütörtöki hidegfront jelentős csapadékot hozott a mezőgazdaságnak országszerte, sajnos az északi területeken jég formájában is megjelent.

 

Forrás: NAK

Összeállította: Barna Ferenc