fbpx

Időben szóltunk: tényleg fordulat jön az olajmagpiacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 26.

Európában szűk egy százalékkal nőhetett az olajnövények termőterülete idén, az össztermés azonban ennél jóval nagyobb mértékben bővülhet, köszönhetően az idén várható jobb átlaghozamoknak – számolnak az USDA elemzői.

 

repce
A repce őszi indulása sokfelé keserves volt Magyarországon (forrás: omme.hu)

 

Repce

2020-ban az év első felében a Covid-dal együtt járó korlátozások, recesszió és a kőolaj árzuhanása határozta meg a piacot. Ebből kifolyólag az olajmagok sem teljesítettek jól. Az év második felében azonban épp olyan ralit futottak be, mint a gabonák. Ősszel a repce termőterülete nem csökkent tovább – köszönhetően a magas áraknak –, de igazán növekedni sem tudott. (A csúcsot 6,5 millió hektárral 2018-ban érte el a növény, tavaly ősszel már csak 5,2 millió hektárnyi földet vetettek be vele.) Viszont télen sehol nem volt komolyabb kifagyás. Plusz a legfontosabb termőterületein, Németországban és Lengyelországban a korábbinál több hektáron és jó feltételek között sikerült elvetni. Az uniós össztermés 16,6 millió tonnára várható, 3 százalékkal lenne több a tavalyinál.

 

Napraforgó

Magyarországon kevesebb repcemag került a földbe, helyét tavasszal döntően a napraforgó foglalja el. Rajtunk kívül még Bulgáriában és Romániában fog bővülni számottevően a napraforgó termőterülete, Franciaországban viszont csökkenésre van kilátás – áll a jelentésben. Összesen 4,4 millió hektáron fejlődhet a növény, a termés pedig 10,6 százalékkal szárnyalhatja túl az előző évit (9,85 millió tonna).

 

Szója

A szója termőterülete minden országban bővül a várakozások szerint, és eléri az egymillió hektárt. Az ősszel betakarítható babmennyiség 2,9 millió tonnára emelkedhet. Ez szintén csaknem 10 százalékkal lenne jobb eredmény a tavalyinál. A legnagyobb kibocsátók Olaszország, Franciaország és Románia. Emellé még 14,4 millió tonna szóját importál az EU, ami elsősorban a holland és a spanyol kikötőkbe érkezik.

 

Mindent egybe vetve

Így végül mindhárom olajos magból bővülni fog idén a kínálat. Az egy százalékos területbővülés 11 százalékkal több olajos magot hozhat a szezon végére Európában. Az elemzők szerint még a legrosszabb esetben is – ekkor Romániában és Bulgáriában is aszályosra fordul az időjárás – 9 százalékkal lehet több termés a közösség piacán. Lapunk még a tavaszi vetések előtt, márciusban figyelmeztette olvasóit a kínálat várható drasztikus emelkedésére, amire a világpiaci folyamatok is rásegítenek: Óvatosan a napraforgóval, szeptemberben már más világ lesz.

 

Olajosmag-termelés