fbpx

Idén rekord méretű kárt okozhat a pettyesszárnyú muslica

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 16.

Nagy veszélyben van a málna.

Az inváziós pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii) 2012-ben jelent meg hazánkban, és 2014-ben okozott először kárt őszi málnában. 2016-ban augusztus második fele után a szeder- és málnatermést egyes régiókban szinte teljes egészében eladhatatlanná tette. A gyümölcs a benne fejlődő lárvák miatt alakját veszti, folyóssá válik a portéka – magyaráz Dr. Kiss Balázs, az ATK Növényvédelmi Intézet tudományos főmunkatársa. A fajról itt írtunk részletesen.

 

Pettyesszárnyú muslica párt keres a málnán (Fotó: Hannah Burrack)

 

Nagyon korán megjelent

A szakember arra figyelmeztet, hogy idén a 2016. évinél is rosszabb lehet a helyzet. Mint mondja, a csapadékos júniusi időjárás valószínűleg kedvezett a fajnak, és ezért igen korán megjelentek a nyüvek a málnaszemekben. Ilyen korán még nem találkoztak a pettyesszárnyú muslica lárváinak tömeges megjelenésével Magyarországon. „Nógrád megyében több málnatermesztő is panaszkodott a megfolyó gyümölcsre. A málna- és szederültetvényekben már most, július közepén akár minden tizedik szemben ott lehet a kártevő. Ez elsősorban a nyersfogyasztásra szánt gyümölcsnél jelent gondot, de a kártevő fokozódó jelenléte akár a hűtőházi átvételt is megakadályozhatja. A faj korai felszaporodása azt is előre vetíti, hogy kedvezőtlen időjárás esetén augusztusra minden korábbinál súlyosabb helyzet állhat elő.

 

A kutatók úgy vélik, hogy a faj kártételét elsősorban a nyári csapadék és hőmérséklet határozza meg. A Drosophila suzukii ugyanis a csapadékos, enyhébb nyarakat kedveli. A meleg, 30 °C-ot elérő hőmérséklet a szaporodását kifejezetten gátolja. Míg 2016-ban egy száraz júniust követett két csapadékos nyári hónap, addig idén a csapadékos júniust követő korai felszaporodás miatt sokkal rosszabb lehet a helyzet, hacsak nem jön egy igazi, rekkenő hőség. A 30 napos előrejelzés július végétől két héten át végig 30 fok körüli hőmérséklettel kecsegtet, amit azonban zivatarok tűzdelnek.

 

Mit tehetünk?

A gazdák már nagyon aggódnak, a gyümölcsökben fejlődő kártevő ellen ugyanis nincs hatékony kémiai megoldás. „A kártevő ellen alig van forgalomban engedélyezett növényvédő szer, ezek felhasználhatósága is nagyon korlátozott. Ráadásul a gyümölcsben fejlődő nyüveket a szer már nem éri el, és az imágók betelepülése is folyamatos. Az egyetlen lehetőség, hogy minél sűrűbben kell szedni a málnát, ezzel a kártevőt kvázi lehordjuk az ültetvényről” – tanácsolja a kutató. Egyéb módszer sajnos nincs. Ez az év, úgy tűnik, nem kedvez a gyümölcsöknek.