fbpx

A szerves napelem zöldebbé teheti az üvegházakat

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 16.

Amerikai tudósok olyan technológiát dolgoztak ki, amivel zöldebbé tehetők az üvegházak. A félig áttetsző szerves napelemcellák képesek csökkenteni az ökológiai lábnyomot, növelni az üvegházi termelés hozamát. A szerves napelemre keresztelt technológia egyszerre termel, biztosítja a szigetelést.

 

 

Kevesebb verseny a napfényért

Az egyesült államokbeli tudósok közlése szerint a szerves napelemcellákkal ellátott üvegházak energia tekintetében meleg és enyhén nedves éghajlaton egész évben önellátók lehetnek.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a félig áttetsző szerves napelemcellák azáltal képesek csökkenteni az üvegház ökológiai lábnyomát, hogy melegebb- olvasható a Joule folyóiratban.

A cellák nem csak az általuk előállított energia miatt lesznek különösen előnyösek az üvegházak számára, de a színképelnyelésük is behangolható a napfényveszteség minimalizálása érdekében a növények fotoszintetikus tartományának egészére.

 

Cellák szigetelő funkcióban

Az ötletet az USA több államában is vizsgálták. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói szerint az üvegház tetején elhelyezett félig áttetsző napelemcellák szigetelőrétegként is viselkednek, mivel visszaverik az infravörös fénysugarakat. Ezzel hozzájárulnak télen az üvegház melegen, nyáron pedig hűvösen tartásához, olvasható az MNNSZ oldalán.  A cellák alacsony emissziójú bevonata csökkenti az infravörös tartományba eső energia kibocsátását, és éjszaka ennek feladata a hőenergia üvegházon belül tartása.

 

Kép forrása: tisztajovo.hu