fbpx

Kamatmentes hitelek bajban lévő vállalkozásoknak

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 20.

Töretlen a vállalkozások érdeklődése a járvány elhúzódó gazdasági hatásainak enyhítésére kialakított kamatmentes kölcsönök iránt. Újraindításhoz, működés-finanszírozáshoz, készlet-beszerzéshez is kérhetők ezek a hitelek.

 

homoktovis betakaritas rakodas
Nem minden gyógynövény fogyott jól a járványban (forrás: Rajtmár Tibor homoktövistermelő)

 

Újraindítási Gyorskölcsön

A 100 milliárd forintos kerettel meghirdetett, március 8-a óta elérhető Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönből az OTP Bank által üzemeltetett MFB Pontokon befogadott kérelmek összege átlépte a 11,1 milliárd forintot – adta hírül a pénzintézet. A hitelkérelmek átlagos összege 7,3 millió forint. Elsősorban a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás területén tevékenykedő vállalkozások igénylik a konstrukciót, de jelentős számban érkezik be kérelem kereskedelemmel és gépjárműjavítással foglalkozó vállalkozásoktól.

 

KKV Technológiai Hitelprogram

Emellett egy másik kamatmentes uniós forrás igénylésére is megnyílt a lehetőség, hiszen ismét elérhető a Magyar Fejlesztési Bank mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítését célzó hitelprogramjának „B” hitelcélja. Ennek keretében a vállalkozások akár 80 millió forintot is igényelhetnek készletek beszerzésére, valamint működési költségeik és követeléseik finanszírozására. Fontos azonban, hogy az uniós források régiós elosztási szabályozása értelmében budapesti és pest megyei megvalósítási helyekre nem igényelhetők források e program keretében, az említetteken kívül azonban országszerte bárhol.

Az OTP Bank MFB Pontjain e konstrukció iránt is 265 vállalkozás érdeklődött, sőt a bevezetést követő első héten, már több mint 13,3 milliárd forintnyi hitelt igényeltek. A korábban roppant népszerű hitelprogramot ezúttal 34 milliárd forintos nettó kerettel hirdették meg, így a jogosult vállalkozásoknak érdemes minél hamarabb élni a lehetőséggel.

Csak az egyiket kérhetjük

Ahogy a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön esetében, úgy a KKV Technológia hitelprogram konstrukcióinál sem kell járulékos banki költségekkel számolni, az igényelt hitel összegén kívül csupán a szerződéskötéshez kapcsolódó közjegyzői díjat kell az ügyfeleknek megfizetniük. Mivel azonban a két program hitelcéljai azonosak, a vállalkozások nem kombinálhatják a két konstrukciót, csak az egyik felvételére van lehetőségük.

Az agrárvállalkozások körében az NHP Hajrá hitelprogram a legnépszerűbb, ezt is 57 százalékban forgóeszköz-finanszírozásra veszik igénybe a kérelmezők. Idén a megemelt keret ellenére kevesebb forrás áll a program rendelkezésére, mint tavaly. Az ezer milliárd forint így is a tízszerese az Újraindítási Gyorskölcsön forrásainak, igaz, a Növekedési Hitelprogramon belül egy csekély, 2,5 százalékos kamattal is számolni kell.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina