fbpx

Idén fele annyi NHP-hitelt igényelhetünk, mint tavaly

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 08.

Igencsak népszerű a szinte korlátlanul felhasználható, az inflációnál is alacsonyabb kamatokkal kecsegetető növekedési hitelprogram. Tavaly kétezer milliárd fogyott belőle, idén ezer milliárd a megemelt keret. Hacsak nem emelik tovább.

 

mutragyaszoras
Forgóeszközre kérjük a legtöbb hitelt (fotó: Horizont Média)

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pontosan egy éve, tavaly áprilisában indította el a kis- és középvállalkozásoknak szóló növekedési hitelprogramot, az NHP Hajrát. A konstrukció iránt az indulás óta hatalmas az érdeklődés: 2021 március végéig 2044 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok az MNB felé, több mint 31 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódóan – foglalja össze a számokat a napi.hu.

Az eredetileg 1500 milliárd forintos keretet folyamatosan emeli az MNB. Az elhúzódó válságra való tekintettel a Monetáris Tanács a napokban az NHP Hajrá keretösszegének 2500-ról 3000 milliárd forintra történő megemeléséről döntött. (Így most szűk ezer milliárd áll rendelkezésre a tavaly elköltött kétezer milliárd után – a szerk.) Az NHP Hajrá konstrukció keretében eddig megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 57 százaléka forgóeszközhitel, 12 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt.

A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, a feldolgozóipar, az ingatlanügyletek, a mezőgazdaság és az építőipar ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel. Annak ellenére, hogy az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank (20 milliárdra – a szerk.), az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya. A kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került. A bankok két hét alatt vállalják elbírálni a hitelkérelmeket. A kamat továbbra is rendkívül alacsony, már jóval az infláció alatt van: 2,5%.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina