fbpx

Kárt tett a fagy, az aszály? Így számolja ki a kárenyhítést!

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 30.

Ha tényleg nagy bevételkiesés érte, érdemes elkezdenie a számolgatást. A Kincstár a 2020. november 30-án 24:00 óráig benyújtott, utolsó kérelemvariációt veszi figyelembe.

 

 

A kárenyhítési alapba minden árutermelőnek kötelező befizetnie. Ebből kárenyhítési juttatást azonban csak akkor kap, ha az adott évi hozamérték-csökkenés mértéke több mint 30 százalék az utolsó 3 (kármenetes) év átlagához mérten. Ha a számításhoz a termelőnek nincsenek saját, hiteles adatai, akkor a most megjelent megyei hozam- és árértékek az irányadók.

A referenciahozam kiszámítása: ha megvan három előző elemikár-mentes év átlagtermésadata, akkor ezek átlaga. Ha nincs, akkor a közzétett megyei termésátlagok átlaga.

Referencia-hozamérték számítása: ha megvan a kármentes három év (hiteles) értékesítési adata, akkor ezekkel számolunk, ha nem, akkor a tárgyévi vetésterület x előző három elemikár-mentes év termésátlaga x a kiadott referencia-átlagár.

A kárenyhítő juttatás összegének kiszámítása: elosztjuk a referencia-hozamértéket a tárgyévi hozamértékkel, azaz a tárgyévi vetésterület x tárgyévi termésátlag x kiadott referencia-átlagárral. (Ha idei termésátlagaink még nincsenek, mert az aratás 50 százalékon sem áll, akkor egy évvel hátrébb kezdjük a vizsgálódást.) Az osztás eredménye százalékos formában megmutatja a bevételcsökkenés mértékét. Ha 30 százaléknál nagyobb az elmaradás, akkor a különbözet 80 százalékát térítik meg – amennyiben rendelkezünk piaci alapú növénybiztosítással is. Ha ez nincs, akkor ezt az összeget is megfelezve utalják a támogatást.

Szép számítási példát találni ezen az oldalon. A kárenyhítés menetéről pedig itt talál részletes tudnivalókat. Idén leginkább a gyümölcstermelők élnek majd a kárenyhítés lehetőségével. Almából például a termés 40 százalékát vitte el a tavaszi fagy.