fbpx

Félmilliót ellopnak, ha nem áldozunk félmilliót kamerákra

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 21.

Szinte minden gazdát érte már élete során anyagi kár a farmján elkövetett bűncselekmények, szabálysértés miatt. Hiába a kijárási korlátozás, 2020 sem volt kivétel.

 

biztonsagi kamera
Biztonság a telepen (forrás: getsafeandsound.com)

 

2019-ben kilencéves csúcsra emelkedett a vidéki bűnesetek száma Nagy-Britanniában, ami 54 millió fontos (22,5 milliárd forintos) anyagi kárral járt. 2020-ban 2000 termelő megkérdezésével Walesben készült egy felmérés, eszerint minden ötödik gazdát ért atrocitás. Ez meglepő egy olyan évben, amikor még kijárási korlátozások is nehezítették az emberek mozgását.

 

Inkább kamerára költik

A felmérés rámutatott, hogy tavaly Walesben a vidéki bűncselekmények több mint fele (52%) lopás volt, csaknem egyharmada (29%) szabálysértés, 16%-a pedig illegális szemétlerakás. A gazdaság gyakran nemcsak munkahelye, hanem otthona is termelőknek, így duplán nyugtalanítja őket, ha illetéktelenek hatolnak be a területükre. Azok közül, akik ilyen esetekről számoltak be, minden tizedik gazdálkodó egynél többször szenvedett el valamilyen sérelmet a tavalyi évben. Egynegyedük pedig arról számolt be, hogy az estek nyomán az anyagi veszteségei meghaladták az ezer fontot (417 ezer forintot). Az esetek nyomán az utóbbi öt évben 31%-alékuk éppen ennyit, 1000 fontot fektetett a telep biztonságának növelésére.

A felmérés rávilágított arra is, hogy ezek milyen intézkedések voltak. A megkérdezett gazdálkodók több mint fele javította az épületek biztonsági rendszereit és a járművekből éjszakára rutinszerűen eltávolítja az értékes eszközöket. A telep védelme érdekében 35%-uk zártláncú kamerarendszert működtet, a bejáratot pedig beléptető kapuval zárta el. Wales idén márciusban a vidéki bűnözés visszaszorítására érdekében egy koordinátor nevezett ki, aki a tartomány érdekeit képviseli azokon a fórumokon és kezdeményezésekben, amelyek Nagy-Britanniában a vidéki bűnözéshez kapcsolódnak.

 

Lapunk itt ajánlott egy napelemes kamerarendszert.