fbpx

1% alatt az árkülönbség a takarmány és a malmi búza között

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 19.

Ismét egy újabb történelmi ponthoz értünk: a piac gyakorlatilag figyelmen kívül hagyja a búza minőségét. Ilyet még a legínségesebb időkben sem tapasztaltunk.

 

buza
Vannak idők, amikor csak az a fontos, hogy legyen búza (forrás: Horizont Média)

 

Ilyet még nem láttunk

Már nincs ezer forint különbség sem az óbúza kétféle minőségének ára között. Takarmány célra 70,9 ezer forint tonnás átlagáron lehet hozzájutni, a malmi búza ennél alig kerül többe: 71,5 ezer forint tonnánként – derül ki a NAIK AKI piaci jelentéséből. Novemberben már foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy milyen években szűkül ennyire a két búza értéke között a különbség. Akkor azt láttuk, hogy a 3 százalékos eltérés ahhoz hasonlít, amit utoljára a 2012-es nagy aszály idején tapasztalt a piac. Azóta egy százalék alá zsugorodott az árkülönbség a kétféle búza között, amire még sosem volt példa.

 

Elképesztően magas kitároláskori árak

Hagyományosan március az, amikor a termelők többsége megnyitja a tárolók kapuit, és igyekszik az utolsó tételeket is kisöpörni. Ennek oka elsősorban a szezonkezdés pénzigénye. Ma már az év végén megérkező támogatások és a korábban eladott szállítmányok biztosítják a fedezetet az induláshoz, ezért a márciusi kitárolási boom is sokat szelídült. Aki mégis mostanra időzített, az nagyon szépen kaszál az idei árakon. A búza 71 ezer forintos ára mellett a kukorica 66,8 ezer forintos átlagára is nagyon magas. A takarmányárpa 63,5 ezer forintos szinten jár. A repcét – ha volna még – most 155 ezerért lehetne eladni. A napraforgómag ára pedig ezt is felülmúlja: 174,4 ezer forint tonnája, és a szójabab is 154 ezer forintot ér. A full-fat szóját 173,4 ezer forint/tonna áfa nélküli áron értékesítették március első hetében a kutatóintézet adatai szerint.

 

A drágulás mértéke egy év alatt:

Malmi búza: +30%

Takarmánybúza: +38%

Takarmányárpa: +38%

Kukorica: +47%

Szója: +32%

Repce: +20%

Napraforgó: +35%

 

A kukoricán múlik minden

Mindez az ótermésre igaz, az új termést illetően a készletek alakulása határozza meg az árakat. Az új búza a mérvadó elemzők szerint több lesz, mint a globális igény, a kukorica viszont kevesebb, abból szűkülni fognak a készletek. Mivel a gabonafélék ára kihat egymásra, most nagyon sok múlik azon, hogy az előttünk álló hosszú hónapok időjárása beigazolja-e ezeket a várakozásokat. Lásd a témában: Minden gabonát felemelhet, de magával is ránthat a kukorica.