fbpx

ÚJ, ULTRAKOMPAKT GUMIKEREKES RAKODÓGÉP

Írta: Fodor Mihály - 2022 szeptember 29.

A JCB egy új, ultrakompakt gumikerekes rakodógépet dobott piacra, amelynek teljesítménye a jelenlegi modellének kétszerese. A JCB 403 Plus mérete és kialakítása megegyezik a jelenlegi 25 lóerős (19 kW-os) 403 Smart Power modellével, azonban a meghajtást egy 50 lóerős (36 kW-os) motor biztosítja, a 60 liter/perc teljesítményű hidraulika pedig az erőforrásigényesebb munkákra is alkalmassá teszi, emellett növeli a termelékenységét. Ezáltal kis mérete ellenére ütőképes megoldást és páratlan termelékenységet kínál szűk gazdasági udvarokon, kisebb épületekben és egyéb, a manőverezési szabadságot korlátozó helyeken.

JCB

A mezőkövesdi KITE-JCB közös bemutatón láthattuk a gyakorlatban is a rakodógépet. A keskeny kerekeken mozgó és mindössze 1,1 m teljes szélességű JCB 403 Plus 1,7 literes, 50 Le (36 kW) teljesítményű motorja JCB Autostop funkcióval rendelkezik, amely üresjáratban a beállított időtartam után leállítja a motort, így csökkenti a felesleges üzemanyag-fogyasztást.

Ezenkívül az új Plus modellt felszerelték a JCB LiveLink távfelügyeleti rendszerrel is, amely elősegíti a gép biztonságos üzemeltetését, a szervizintervallumok betartását, lehetővé teszi a távoli helymeghatározást, a meghibásodások előrejelzését és az üzemi nyilvántartások vezetését.

A JCB 403 Plus modell hidrosztatikus sebességváltója 20 km/h (12 mph) és 30 km/h (18 mph) változatban kapható, az olajat pedig 60 liter/perc teljesítményű fogaskerék-szivattyú biztosítja a törzscsuklós kormányzás, az emelőkarok, valamint az első kiegészítők számára.

Egy segédkör működteti a kiegészítőket, például a trágyavillát, valamint folyamatos áramlást biztosít egy hidraulikus motor meghajtásához olyan kiegészítők esetén, mint a takarmánykiosztó kanál. Az áramlás a szabályzó kar szelepével vagy a rakodó joystickjának opcionális elektronikus vezérlőjével szabályozható.

Az emelőkar méreteit a megrendelő választhatja ki. A standard változat a kitörési erő, az emelési kapacitás és a 2,6 méteres (8 láb 6 hüvelyk) rakodási magasság megfelelő kombinációját kínálja, míg az opcionális, nyújtott változat 2,8 méterre (9 láb 2 hüvelyk) növeli a rakodási magasságot.

Mindkét kivitel rendelkezik a feszültséget a vázon egyenletesen elosztó, szabadalmazott megoldással, és mindkettő valódi párhuzamos emelést tesz lehetővé, ami ideális körülményeket teremt a raklapvillás anyagmozgatáshoz és a kanálból kiömlő laza anyagok mennyiségének minimalizálásához.

A négy különböző gyorscsatlakozó és a vezetőülésből elérhető hidraulikus csapzárás lehetővé teszi a gazdaság új vagy meglévő kiegészítőinek használatát.

Háromféle kezelőfülke-kialakítás választható – az első és hátsó szélvédővel ellátott, fix tetős fülke a lehető legkönnyebb beszállást teszi lehetővé, ha a kezelőnek gyakran kell ki- és beszállnia, míg a teljesen üvegezett fülke maximális kényelmet kínál, véd az időjárástól és biztonságos, fűtő/páramentesítő egységgel, valamint első/hátsó ablakmosóval és ablaktörlővel is rendelkezik.

A teljes magasság ezekkel az opciókkal 2,2 méter. A harmadik fülkeváltozat az alacsony ajtónyílásokkal, tetőgerendákkal vagy mennyezettel rendelkező épületekben történő munkavégzéshez a JCB egyedülálló ledönthető FOPS/ROPS canopy megoldása, mely mindössze 40 másodperc alatt leereszthető a magasság 1,84 méterre csökkentéséhez, miközben az üvegezett tetőnek köszönhetően felemelt helyzetben is védelmet biztosít az esőtől.

JCB

Ami a napi ellenőrzéseket és a rutinszerű karbantartást illeti, a JCB 403 Plus egy darabból álló motorházteteje hátrafelé nyílik, így mindkét oldalról szabad hozzáférést kínál a motortérhez, ahol a levegőszűrő, az akkumulátor, a folyadéktartályok és az elektromos berendezések találhatók.

Mindezeket az alkatrészeket és a motor hűtőjét is az ellensúly-öntvény védi, melynek stílusa megegyezik a nagyobb JCB gumikerekes rakodógépekével, de könnyebb, bemélyedéssel ellátott tagokat is tartalmaz.

Elérhetővé vált egy új, kengyeles és 50 mm-es vonógömbös vontatási lehetőség is. Mindkettő kapacitása 750 kg, míg a gumiabroncs-opciók között a keskeny kialakítás is megtalálható a teljes szélesség minimalizálása érdekében, de a szélesebb nyomtáv érdekében az abroncsok ki is fordíthatók, valamint a jobb tapadás érdekében mezőgazdasági mintázatok is választhatók.