fbpx

Felhígítják a pétisót és az ammónium-nitrátot

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 19.

Egy új uniós rendelet 2021. február elsejétől szigorúan szabályozza az ammónium-nitrát műtrágyák maximális nitrogéntartalmát. A legkedveltebb termékekben felezni kell a hatóanyag-mennyiséget, ha lakossági célra gyártják.

 

kardamid mutragya
Csak a lakossági műtrágyákat kell újragondolniuk a gyártóknak (Forrás: hr.topcombi.org)

 

A rendelet nyomán lakossági személy nem vásárolhat olyan műtrágyát, amelynek az ammóniumból és nitrátból származó nitrogéntartalma nagyobb mint 16 tömegszázalék. A közkedvelt pétisóban 27 tömegszázalékot tesz ki az ammóniumból és nitrátból származó nitrogén tömegaránya, az ammónium-nitrát műtrágyákban pedig 34 százalékot. Ebből az következik, hogy a gyártóknak lényegesen csökkenteniük, adott esetben felezniük kell a lakosságnak értékesített termékek hatóanyagtartalmát. Az ok: robbanásveszélyes az ammónium-nitrát. Gazdasági szereplőknek és szakmai felhasználóknak (viszonteladóknak és termelőknek) azonban továbbra értékesíthetnek magasabb koncentrációjú termékeket. Vagyis két „gyártósorra” lesz szükségük, egy kiskertire és egy nagyüzemire.

 

A forgalmazóknak ezen felül többletkötelezettségeik is keletkeztek az értékesítéssel kapcsolatban. A Nébih összefoglalója szerint a gazdasági szereplő az értékesítés során köteles

  • tájékoztatni partnereit az aktuális előírásokról, azok módosításáról,
  • ellenőrizni a vevőket,
  • a vevői nyilatkozatot beszerezni,
  • a tranzakciókat nyilvántartani és időszakosan megőrizni,
  • a gyanús tranzakciókat, a hiányt és a lopást jelenteni,
  • mindezen feladatokról az értékesítő személyzet számára oktatást kell tartania.

 

Lásd még a témában: 2020 átírt néhány műtrágyázási gyakorlatot: íme, a számok

 

Összeállította: Gönczi Krisztina