fbpx

Ezért terjedt 2020-ban is az ultrahangos vadriasztás

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 március 19.

A Doxmand technológiája a szántóföldi, erdészeti és a kertészeti kultúrákban a védelmet jelenti

Kevesebb költség és bonyodalmas kárrendezés, nagy hatékonyság, több rugalmasság és kíméletesebb eljárás – így összegezhető a gazdák értékelése 2020-ból a Doxmand ultrahangos vadriasztó technológiájáról. Összeállításunkban nemcsak a mezőgazdaság szántóföldi, hanem más kultúráiban tevékenykedők gazdák tapasztalataiból is válogattunk.

 

vadriasztó

 

Bársony Zoltán, Győr

A Bársony-gazdaság 70 hektár klasszikus szántóföldi kultúrája mellett 30 hektár erdőt művel – tavaly épp az erdőtelepítés miatt is fontolgatta az ultrahangos vadriasztási technológia bevetését. A tulajdonos vadászként és szakértőként fontosnak tartotta, hogy az ultrahangos védekezés az állatok számára kíméletes, mégis hatékony, ráadásul míg a kerítés csaknem 3 millióba, addig az ultrahangkészülékek ennek felébe-harmadába kerülnek. Bársony Zoltánék gyakran milliós kárt szenvedtek a vadnyomásos térségben. A gazda úgy kalkulált, hogy egy nagyobb tábla 4-5 darab legnagyobb kapacitású, 90 ezer forintos Doxmand-berendezéssel kellően védhető – vagyis szűk félmilliós beruházással legalább 4-5 évre szóló védelmet lehet kialakítani. – Ráadásul nem is csak egyetlen táblára tudom használni az ultrahangos vadriasztót: először a kukoricánál vetés utáni keléskor, aztán búzában alkalmazzuk aratásig, azután pedig vissza a kukoricába, hogy védje a taposástól – mondta Bársony Zoltán.

 

Tatai Gyula, Kerecsend

Aki 3-4 milliós kiesést könyvel el a vadkár miatt, az nem sokat dilemmázik egy párszázezres védelmi beruházáson. Demjén és Kerecsend térségében Tatai Gyula gazdaságában nemrég 3-4 milliós kár jött össze, miután vaddisznó és szarvas is bejárta a kultúrát. A kerecsendi gazda első körben csak 6 darab ultrahangos Doxmand-készüléket vett. Körültekintően úgy helyezte el őket, hogy az ultrahang hatását ne árnyékolja le fa vagy a növekedő kultúrnövény. A védekezés úgy bevált, hogy a kezdeti 6 után további 8 darabot vásároltak. – Az éjszakai hőkamerás felvételek is meggyőzőek – mondta Tatai Gyula, aki filmre vette, ahogy éjszaka, amikor megjelennek vadak, és bekapcsol a Doxmand, azonnal elszaladnak az állatok. A gazda most szezononként többszázezres, többmilliós kárt előz meg azzal, hogy egy ártalmatlan, kíméletes, sem emberre, sem az állatra nem veszélyes vagy mérgező eszközt alkalmaz.

 

vadriasztó

 

Bagotai Dezső, Nagyveleg

Egyszeriben a töredékére csökkent a vadkár Bagotai Dezső gazdaságában, amely a vadakban gazdag bakonyi vidéken kukoricát és napraforgót is termel. A gazdaság egyik 40 hektáros tábláján gyakorta 30 százalékos kárt is okoznak az erdei állatok, ezért Bagotai Dezső nemrég a Doxmand VR4 ultrahangos vadriasztó készülékét szerelte fel. Csakhogy a vaddisznó okos, megtalálja a legkisebb rést a védett területek közt, ezért a Doxmand szakemberei olyan telepítési térképet készítettek, amely teljes védelmet nyújt. A gazdának csak annyi dolga volt, hogy szabályos védősávot alakítson ki, gondoskodjon a vadak etetéséről, „a többit viszont a Doxmand riasztója biztosította”, teszi hozzá Bagotai Dezső. – Idén 4 milliós kárt előztek meg a Doxmand-gépek, és a 8 darab vadriasztó ennek a tizedébe sem került – vont tavaly mérleget a gazdálkodó.

 

Borbély László, Pápa

A Hertelendy Vadásztársaság elnöke arról beszélt, hogy miután sok vita volt a vadászok és a szomszédos gazdaság között, gyors és gyökeres megoldásra volt szükségük. – Sokat hallottunk a Doxmand ultrahangos vadriasztóiról, így hát próbaképp vettünk néhány darabot. Addig az ősz derekától fogva szinte folyamatosan azzal küszködtünk, hogy 50-60 példányos rudli tapos és rág az ősszel vetett káposztarepcében. Idén ez a probléma egyszerűen megszűnt – mondta Borbély László, aki szerint a technológia hatékonyságban annak is szerepe van, hogy az ultrahangos vadriasztó fejlesztői folyamatosan kikérik és felhasználják a gazdáktól, vadászoktól kapott visszajelzéseket.

 

vadriasztó

 

Molnár Péter, Bogyoszló

„Én még ilyennel nem találkoztam!…” – mondta tavaly lelkesen a Csorna környéki növénytermesztő gazda, aki a Doxmand vadriasztókkal elérte az optimális kármentességet. A gazdasága nem is csak a nagyvadak, hanem a kukorica csírázó magjait felfaló vadmadarak, a gazdaság telephelye körül pedig a szomszéd állattartó telepre igyekvő rágcsálók miatt volt bajban. Évente 1,5-2 millió kárt is elszenvedtek. Végül a Doxmand előzékeny és ügyfélbarát magatartása révén kipróbálta az ultrahangos védekezést. Az eredmény: szinte 100 százalékban kármentes maradt a tábla. Sőt, nemcsak a vadak maradtak el a termőföldjeikről, hanem teljesen megszűnt a patkány- és nyestinvázió is.

 

Doxmand