fbpx

A termőföld szolárpaneles lefedésére állnak át

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 31.

A klímasemlegességi célok elérése érdekében a mezőgazdasági földek fölé is szolárpaneleket húzna Németország. Így évente három magyarországnyi települést tudnának ellátni újabb és újabb erőművel.

szolárpanel termőföld
Elképesztő mennyiségű energiát szolgáltatna a termőföld (forrás: a1solar.hu)

Az agrofotovoltaikus rendszereket már régóta tesztelik a gyakorlatban is, és a számok alapján úgy tűnik, az a terméskiesés, amit egy ilyen panelrendszer árnyéka okoz a mezőgazdaságban, nem több, mint amennyit egy-egy gyengébb évjárat kiválthat. A megtermelt áram ezt bőségesen kárpótolja a termelő számára. (A témáról tavasszal írtunk bővebben: Kettős hasznosítás másképp: növény + áram.)

Elképesztő kapacitások épülhetnek ki a földeken

A német számítások szerint a lakossági napelem-beruházási boom nem elég ahhoz, hogy az ország időben elérje a klímacéljait. Ehhez ugyanis 2026-ig meg kellene háromszorozni az évente beépített szolárteljesítményt, ami a mezőgazdaság bevonása nélkül lehetetlen küldetés. Az elképzelések szerint 2030-ig a bruttó villamosenergia-felhasználáson belül 80 százalékot érne el a megújulók aránya, és ennek nagy része a Nap energiájából eredne.

2026-tól már éves szinten 22 GW kapacitást kell a napenergiára alapozva kiépíteni, és ennek fele a kertészetek, legelők és szántók fölött elnyúló modulok révén valósulna meg. Hogy értsük: ez 11 ezer darab, egy megawattos biogázerőmű teljesítményével egyenlő. Olyan, mintha minden egyes évben Magyarország összes településén egy újabb és újabb 3,5 megawattos erőmű létesülne…

Minden oldalról megtámogatva

A német szaktárca mindenesetre biztatónak látja, hogy szakmai körökben nagy az érdeklődés az energia- és a növénytermelés egyidejű megvalósítására. Ezt külön pályázati forrásokkal is fokozzák. Másrészt a beruházások révén nem változik meg a terület művelési ága, így továbbra is jogosult valamennyi agrártámogatásra (ez már Magyarországon is így van), emellett kilowattóránként 1,2 eurocenttel támogatják az ilyen területeken létrejövő, költséges fejlesztéseket. Egy új napenergia-hasznosítási törvénycsomagon is dolgoznak, ami további akadályokat hárítana el az állványrendszerek építése elől a földeken.