fbpx

Drágáltuk a salátát, bezuhant az import

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 16.

A jelek szerint a zöldségek-gyümölcsök nem alapcikkek az életünkben, legalábbis a saláta iránti belső kereslet nagyon megcsappant az áremelkedések hatására. Felére zuhant a fejessaláta-importunk, így végül nettó exportőrök lettünk ebből a kertészeti termékből, derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből.

saláták
Tovább drágultak a saláták (fotó: Horizont Média)

Drasztikusan csökkent a saláta kereslete

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió tagországai 2,3-2,4 millió tonna salátát termelnek évente. Spanyolország 1 millió tonna/év mennyiséggel az unió vezető salátatermelője. Spanyolországban a februári hideg időjárás, Hollandiában a magas energiaköltségek miatt kisebb lehet a saláta kínálata idén.

A KSH adatai szerint Magyarországon a fejes saláta termőterülete, ezzel együtt a betakarított termés mennyisége csökkenő tendenciát mutatott az előző években. 2021-ben 237 hektáron 8,45 ezer tonna salátát termeltek. 2022-ben összesen 989 tonna fejes salátát importáltunk, fele annyit, mint egy évvel ezelőtt. A behozott mennyiség csaknem fele (453 tonna) Spanyolországból érkezett. A kivitel 13 százalékkal 938 tonnára csökkent – elsősorban Csehország, valamint Ausztria felé.

Magyarország fejessaláta-exportjának értéke 9 százalékkal 373 millió forintra, az import értéke 44 százalékkal 356 millió forintra mérséklődött 2022-ben. Így végül mind mennyiségben, mind értékben nettó exportőrök lettünk – köszönhetően a belső kereslet drasztikus visszaesésének. (Tavaly ilyenkor még egészen más volt a kép: Ez az igazság: jobbára spanyol salátát eszünk.)

A többi salátából erősen negatív a mérlegünk

Az egyéb salátafélék exportjából származó bevétel 28 százalékkal 2,8 milliárd forintra, az import értéke 30 százalékkal 6,5 milliárd forintra emelkedett 2022-ben. A volument tekintve a behozatal 3 százalékkal (13,2 ezer tonnára) nőtt. A legjelentősebb beszállítótól, Spanyolországtól 8,5 ezer tonna salátát vásároltunk. A kivitel 3 százalékkal bővült, csaknem 5 ezer tonna volt. Szinte a teljes mennyiséget Románia vette meg (4,3 ezer tonna).

Idén is 20-30 százalékos drágulás

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fejes saláta termelői ára 19 százalékkal 237 forint/darabra, a jégsaláta termelői ára 28 százalékkal 400 forint/darabra, a Lollo típusú tépősalátáké (Lollo rosso, Lollo bionda) 18 százalékkal 292 forint/darabra emelkedett 2023 1–10. hetében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az importból származó saláták nagykereskedelmi ára jóval meghaladta a hazai termelésűekét.