fbpx

Egy gép, ami ötödannyi gyomirtóval megoldja a tarlókezelést

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 16.

Miért terhelnénk a talajt és a pénztárcánkat felületpermetezéssel, ha már létezik olyan permetező, amelyik csakis a foltokat kezeli? Egy JD alkalmazás menet közben dönti el, mit kell lefújni.

 

foltkezelo permetezo
Figyeli a sebességet, a magasságot és a nyomást is (forrás: John Deere)

 

A mérések alapján célzott permetezéssel (foltkezeléssel) mintegy 80%-kal csökkenthető a felhasznált tarlókezelő, totális gyomirtó szer mennyisége. A kísérlet egy foltkezelésre képes és egy erre képtelen John Deere permetezőgép tartályszint-ellenőrzőjének adataira épült. Az adatokat több mint 30 ezer hektárnyi tarló kezelésével gyűjtötték össze az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. Az átlagos gyomborítottság négyzetméterenként 0,74 növény volt ezeken a földeken.

A See & Spray Select technológia lényege, hogy egy „zöldszenzor” pásztázza a földet a barna-fekete háttértől elütő gyomok után. A technológia real time rendszerben, azaz haladás közben képes beazonosítani a gyomfolt helyzetét, majd a Deere ExactApply rendszerén keresztül az egyenként vezérelt szórófejek a haladási sebességnek, a szórókeret magasságnak és a beállított nyomásnak megfelelő mennyiségű permetlét juttatják az adott foltra.

 

 

56 agronómiai tanulmány szerint a rendszer hasonló hatékonysággal találja el a gyomokat, mint egy teljes felületkezelés, csakhogy ehhez átlagosan 77%-kal kevesebb gyomirtót használ. A jelentős inputmegtakarításon túl nő a munkavégzés hatékonysága, területteljesítménye is, hiszen ritkábban kell utántölteni a tartályt. Nem utolsó szempont a kisebb környezetterhelés sem, hiszen kevesebb vegyszerrel szennyezzük a talajt. Ezenkívül hatékonyabb lehet a rezisztens gyomok elleni védekezés. A „rezisztenciatörő” készítmények jellemzően legalább két, eltérő mechanizmusú hatóanyag kombinációjából állnak, ami 83-szor kisebb valószínűséggel alakít ki herbicidrezisztenciát, mint egy olcsóbb monokészítmény. Az ilyen gyomirtók azonban jóval drágábbak, ezért nem mindegy, mennyi fogy belőlük.

 

Lásd a témában cikkünket: Precíziós technológiák és koncepciók a növénytermesztésben