fbpx

Milyen gombaölőt használjunk, ha a réz nem segít?

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 08.

A szerrotációt is elősegítik az egyéb, felszívódó hatóanyagok.

A szőlő betegségei közül a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkepenész okozza a legnagyobb kárt. Ezek közül is a lisztharmat a legsúlyosabb, nem ritka a 100%-os termésveszteség sem. A termésveszteségen túl a bor minőségét is nagymértékben rontja. A legkritikusabb periódus a virágzás kezdete és a terméskötődés. Ebben az időszakban különös figyelmet kell fordítani a lisztharmat elleni védekezésre, mert az ekkor megfertőzött bogyókon megállíthatatlan a betegség.

A csonthéjasok esetén a moníliát, az almatermésűek esetén a lisztharmatot és a varasodást kell kiemelni.

Az említett betegségek ellen az egyik leghatékonyabb és legszélesebb körben használt felszívódó hatóanyag a tebukonazol.

 

Mystic 250 EW

A Mystic 250 EW hatóanyaga az egyik leghatékonyabb triazol, a tebukonazol. A széles hatásspektrumú, felszívódó gombaölő szer hatékony védelmet nyújt borszőlőben lisztharmat, pszeudopezikulás orbánc és feketerothadás ellen is. A kezeléseket az előrejelzésekre alapozva, megelőző jelleggel célszerű elkezdeni és a fertőzési viszonyoktól függően megismételni. Lisztharmat ellen kiváló tartamhatással rendelkezik. Használatát 0,4 l/ha dózisban ajánljuk, a levél kiterülésétől a zsendülésig maximum két alkalommal, megelőző jelleggel. Lisztharmat erős fertőzése esetén kénnel célszerű kombinálni.

 

Orius 20 EW

Az Orius 20 EW 200 g/l tebukonazol hatóanyagot tartalmazó gombaölő szer, amely a szőlőn kívül számos gyümölcskultúrában engedélyezett termék. A hatóanyag a permetezést követően 1 órán belül felszívódik, így az ezután lehulló csapadék a hatást nem befolyásolja. A gyors felszívódást követően gyógyító hatásán kívül megakadályozza a fertőzést, és hosszan tartó védettséget biztosít a növénynek. Felhasználása szőlőben lisztharmat ellen megelőző jelleggel, összesen 3 alkalommal lehetséges. A permetezést a virágzástól célszerű kezdeni a bogyók színeződéséig. Szürkepenészes rothadás ellen a készítmény hatása mérsékelt, ezért járványveszély esetén célszerű szürkerothadás ellen másik hatékony készítménnyel kombinálva kijuttatni. Felhasználása szőlőben a bogyók színeződéséig lehetséges. Dózisa bor- és csemegeszőlőben 0,5 l/ha.

Almatermésűekben (alma, körte, birs, naspolya) lisztharmat és varasodás ellen szintén megelőző jelleggel vagy legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell a védekezést elvégezni és a fertőzés erősségétől függően 1-2 alkalommal megismételni. Az érés kezdetéig maximum 3 alkalommal használhatjuk. Varasodás ellen a rezisztencia elkerülése, valamint a megfelelő hatás elérése érdekében a készítményt egy másik, kontakt hatóanyagú készítménnyel célszerű kombinálni. Felhasználása almatermésűekben érés kezdetéig lehetséges 0,6 l/ha dózisban.

Csonthéjasokban (kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy) monília, apiognomónia, blumeriella és tafrina ellen engedélyezett készítmény. Kijuttatása fertőzésveszélyes időszakban (hűvös, csapadékos időjárás fennállása esetén a kultúrnövény érzékeny fenológiai stádiumában), megelőző jelleggel történik. A permetezést a fertőzési veszély függvényében 7–10 naponként célszerű megismételni. Moníliás virág- és hajtásszáradás ellen virágzás kezdetén, fővirágzásban, majd sziromhullás kezdetén, apiognomóniás és blumeriellás levélfoltosság ellen virágzás végétől a fertőzésveszély fennállásáig, tafrinás levélfodrosodás ellen piros bimbós stádiumtól körülbelül május elejéig többször szükséges a védekezést folytatni. Felhasználása kajszi, cseresznye és meggy esetén a színesedés kezdetéig, őszibarackban virágzás végéig, szőlőben a bogyók színeződéséig lehetséges, összesen maximum 3 alkalommal. Dózisa csonthéjasokban 0,75–0,9 l/ha.

Nagyobb méretért kattintson a képre!

 

Shavit F

A Shavit F széles gombaölő hatásspektrummal rendelkező termék, egy kontakt és egy szisztémikus hatóanyag gyári kombinációja. A folpet kontakt hatásával a gombák csírázását és a micélium fejlődését gátolja. A triadimenol az ergoszterol-bioszintézist gátlók közé tartozik. A permetezést követően gyorsan felszívódik és szállítódik, védelmet biztosítva az új leveleknek a peronoszpórát, a lisztharmatot, a szürkerothadást és a szőlőorbáncot okozó gombák ellen. A védekezést előrejelzésre alapozva, preventíven kell elkezdeni, majd a fertőzés alakulása szerint 8–12 naponként szükséges megismételni, 2,0 kg/ha dózisban, összesen legfeljebb 4 alkalommal. Szürkepenész elleni védelemre virágzáskor és legkésőbb a fürtzáródás időszakában használható. Törekedni kell az egyenletes permetléfedésre, igyekezni kell a fedettséget biztosítani a levélfonákon és a lombozat belső részeiben is. Különösen fontos a szőlőfürtök fedése a fürt kocsányán is, a megfelelő lémennyiség megválasztásával. A hatékonyságot nedvesítő adalékanyag hozzáadásával még javíthatjuk, ehhez a Spraygard 0,2 l/ha dózisát javasoljuk. Lisztharmat erős fertőzése esetén kéntartalmú gombaölő szer alacsonyabb dózisával célszerű kombinálni.

A Shavit F engedélye 2020. augusztus 31-i hatállyal visszavonásra kerül. Az engedélyes, továbbá a nagy- és kiskereskedők meglévő raktárkészleteiket 2021. február 28-ig értékesíthetik. A termék felhasználása 2022. február 28-ig engedélyezett.

A szürkepenész a szőlő minden zöld részét fertőzheti, de a legnagyobb kárt az érő fürtök fertőzésével okozza. Az első veszélyes időszak a virágzás, amikor a betegség következtében részleges vagy teljes fürtelhalás következhet be. Csapadékos időjárás esetén a peronoszpóra elleni védelemmel együtt hangsúlyt kell fektetni a szürkerothadás elleni védelemre is. Kulcsfontosságú a közvetlenül a fürtzáródás előtt elvégzett védekezés, hiszen ekkor lehet utoljára tökéletesen bepermetezni a fürtök belsejét. Ilyenkor nagy hatékonysággal védekezhetünk hosszú hatástartamú, speciális botriticid készítményekkel. Az ezekkel való permetezést akkor is célszerű elvégezni, ha az időjárás nem csapadékos.

 

Prolectus

A Prolectus egyedi hatóanyagot tartalmazó készítmény a szürkepenész és a monília ellen. A gombaölő permetezőszer szőlőben, őszibarackban, nektarinban és szamócában is felhasználható.

A Prolectus 500 g/kg fenpirazamin hatóanyagot tartalmaz. A mély hatású gombaölőszer-hatóanyag gátolja az ergoszterol bioszintézisét. A fenpirazamin nemcsak a spóra csírázását gátolja, hanem a micélium kifejlődését is megakadályozza. A hatóanyag gátolja továbbá a konídiumtartók fejlődését és a konídiumok kialakulását is. A fenpirazamin hatóanyag gyorsan átjut a kutikulán és felszívódik a bőrszöveten keresztül. A növényi szövetekbe történő gyors behatolása teszi lehetővé, hogy a levél színe felől rendkívül gyorsan át tudjon jutni a levéllemez túlsó oldalára. Így a kórokozó gomba fejlődését a növényi szövetek belsejében és a kezeletlen levéloldalon is blokkolni tudja (transzlamináris hatás).

A Prolectus a permetezés után gyorsan esőállóvá válik, hatása pedig hosszan kitart. A kísérletekben a kezelést követő 30. percben (amikor a permet még nem száradt meg teljesen) lehulló 10 mm csapadék sem okozott hatékonyságcsökkenést.

A granulátum (WG) formának köszönhetően a Prolectus kezelése, adagolása és elkeverése is egyszerű, kényelmes és biztonságos. Munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje borszőlőben 21, csemegeszőlőben 14, őszibarackban, nektarinban és szamócában pedig 1 nap.

Nem jelent veszélyt a méhekre és egyéb hasznos élő szervezetekre. A talajban gyorsan lebomlik, így alacsony kockázatot jelent mind a felszíni, mind a rétegvizek szennyezése szempontjából.

A Prolectus dózisa szürkepenész és moníliás termésrothadás ellen 1,2 kg/ha (hajtatásban 0,08–0,12%), őszibarackban és nektarinban moníliás virág- és hajtásszáradás ellen pedig 0,8 kg/ha.

A Prolectus kijuttatását finom porlasztással kell elvégezni, azaz 200–300 mikronos cseppeket kell létrehozni. Habár a készítmény transzlamináris hatással is rendelkezik, a permetezés során ügyelni kell arra, hogy a növényállomány belső részét is kellő mértékben be lehessen fedni. Lúgos kémhatású kombinációs partnerek használata kerülendő. A permetlevet az elkészítés után azonnal fel kell használni!

Javasoljuk, hogy a szamóca szedése előtt legalább 2 nappal, csemege- és borszőlőben pedig a tervezett szüret előtt legalább 28 nappal történjen a kezelés. Legyen biztosított a szamócatermés megfelelő szellőztetése!

 

Nagyobb méretért kattintson a képre!

 

Qualy

A Qualy 300 g/l ciprodinil hatóanyagot tartalmazó, az anilin-pirimidin hatóanyagcsoportba tartozó metioninbioszintézis-gátló (MBI). A készítmény szisztémikus (felszívódó) hatású. Az eredményes védekezés feltétele a helyes időzítés és a megfelelő permetléfedettség biztosítása. A hatóanyag a permetezést követően két órán belül felszívódik, az azt követően lehulló csapadék a hatást nem befolyásolja.

Szőlőben a szürkepenész elleni kezeléseket preventív módon, megelőző jelleggel kell megkezdeni. A készítmény egy vegetációs időszakban legfeljebb 2 alkalommal használható fel, fürtzáródás kezdetéig (BBCH 77). Súlyos fertőzésveszély fennállásakor 7 napos permetezési forduló alkalmazása ajánlott. Dózisa 1,25 l/ha.

Almatermésűekben (alma, körte) a varasodás elleni permetezéseket megelőző jelleggel, az aszkospóra-szóródás idején kell megkezdeni. Ez a legkorábban alkalmazható, felszívódó almafa-varasodás elleni gombaölő szer, mivel 10 °C alatti hőmérsékleten is hatékony. Az intenzív hajtásnövekedés idején a fertőzési nyomástól függően a kezelést 7–10 naponta szükséges megismételni. A készítmény egy tenyészidőszak alatt maximum 3 alkalommal használható fel, a kijuttatás legkésőbb a gyümölcsfejlődés (BBCH 76) fenostádiumában végezhető el, 0,6–0,75 l/ha dózisban. Törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is. Ehhez 800–1000 l/ha permetlé alkalmazása javasolt.

 

Farkas Árpád
területi képviselő

Gaál Orsolya
field marketing menedzser

Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu