Milyen gombaölőt használjunk, ha a réz nem segít?

A szerrotációt is elősegítik az egyéb, felszívódó hatóanyagok.

A szőlő betegségei közül a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkepenész okozza a legnagyobb kárt. Ezek közül is a lisztharmat a legsúlyosabb, nem ritka a 100%-os termésveszteség sem. A termésveszteségen túl a bor minőségét is nagymértékben rontja. A legkritikusabb periódus a virágzás kezdete és a terméskötődés. Ebben az időszakban különös figyelmet kell fordítani a lisztharmat elleni védekezésre, mert az ekkor megfertőzött bogyókon megállíthatatlan a betegség.

A csonthéjasok esetén a moníliát, az almatermésűek esetén a lisztharmatot és a varasodást kell kiemelni.

Az említett betegségek ellen az egyik leghatékonyabb és legszélesebb körben használt felszívódó hatóanyag a tebukonazol.

 

Mystic 250 EW

A Mystic 250 EW hatóanyaga az egyik leghatékonyabb triazol, a tebukonazol. A széles hatásspektrumú, felszívódó gombaölő szer hatékony védelmet nyújt borszőlőben lisztharmat, pszeudopezikulás orbánc és feketerothadás ellen is. A kezeléseket az előrejelzésekre alapozva, megelőző jelleggel célszerű elkezdeni és a fertőzési viszonyoktól függően megismételni. Lisztharmat ellen kiváló tartamhatással rendelkezik. Használatát 0,4 l/ha dózisban ajánljuk, a levél kiterülésétől a zsendülésig maximum két alkalommal, megelőző jelleggel. Lisztharmat erős fertőzése esetén kénnel célszerű kombinálni.

 

Orius 20 EW

Az Orius 20 EW 200 g/l tebukonazol hatóanyagot tartalmazó gombaölő szer, amely a szőlőn kívül számos gyümölcskultúrában engedélyezett termék. A hatóanyag a permetezést követően 1 órán belül felszívódik, így az ezután lehulló csapadék a hatást nem befolyásolja. A gyors felszívódást követően gyógyító hatásán kívül megakadályozza a fertőzést, és hosszan tartó védettséget biztosít a növénynek. Felhasználása szőlőben lisztharmat ellen megelőző jelleggel, összesen 3 alkalommal lehetséges. A permetezést a virágzástól célszerű kezdeni a bogyók színeződéséig. Szürkepenészes rothadás ellen a készítmény hatása mérsékelt, ezért járványveszély esetén célszerű szürkerothadás ellen másik hatékony készítménnyel kombinálva kijuttatni. Felhasználása szőlőben a bogyók színeződéséig lehetséges. Dózisa bor- és csemegeszőlőben 0,5 l/ha.

Almatermésűekben (alma, körte, birs, naspolya) lisztharmat és varasodás ellen szintén megelőző jelleggel vagy legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell a védekezést elvégezni és a fertőzés erősségétől függően 1-2 alkalommal megismételni. Az érés kezdetéig maximum 3 alkalommal használhatjuk. Varasodás ellen a rezisztencia elkerülése, valamint a megfelelő hatás elérése érdekében a készítményt egy másik, kontakt hatóanyagú készítménnyel célszerű kombinálni. Felhasználása almatermésűekben érés kezdetéig lehetséges 0,6 l/ha dózisban.

Csonthéjasokban (kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy) monília, apiognomónia, blumeriella és tafrina ellen engedélyezett készítmény. Kijuttatása fertőzésveszélyes időszakban (hűvös, csapadékos időjárás fennállása esetén a kultúrnövény érzékeny fenológiai stádiumában), megelőző jelleggel történik. A permetezést a fertőzési veszély függvényében 7–10 naponként célszerű megismételni. Moníliás virág- és hajtásszáradás ellen virágzás kezdetén, fővirágzásban, majd sziromhullás kezdetén, apiognomóniás és blumeriellás levélfoltosság ellen virágzás végétől a fertőzésveszély fennállásáig, tafrinás levélfodrosodás ellen piros bimbós stádiumtól körülbelül május elejéig többször szükséges a védekezést folytatni. Felhasználása kajszi, cseresznye és meggy esetén a színesedés kezdetéig, őszibarackban virágzás végéig, szőlőben a bogyók színeződéséig lehetséges, összesen maximum 3 alkalommal. Dózisa csonthéjasokban 0,75–0,9 l/ha.

Nagyobb méretért kattintson a képre!

 

Shavit F

A Shavit F széles gombaölő hatásspektrummal rendelkező termék, egy kontakt és egy szisztémikus hatóanyag gyári kombinációja. A folpet kontakt hatásával a gombák csírázását és a micélium fejlődését gátolja. A triadimenol az ergoszterol-bioszintézist gátlók közé tartozik. A permetezést követően gyorsan felszívódik és szállítódik, védelmet biztosítva az új leveleknek a peronoszpórát, a lisztharmatot, a szürkerothadást és a szőlőorbáncot okozó gombák ellen. A védekezést előrejelzésre alapozva, preventíven kell elkezdeni, majd a fertőzés alakulása szerint 8–12 naponként szükséges megismételni, 2,0 kg/ha dózisban, összesen legfeljebb 4 alkalommal. Szürkepenész elleni védelemre virágzáskor és legkésőbb a fürtzáródás időszakában használható. Törekedni kell az egyenletes permetléfedésre, igyekezni kell a fedettséget biztosítani a levélfonákon és a lombozat belső részeiben is. Különösen fontos a szőlőfürtök fedése a fürt kocsányán is, a megfelelő lémennyiség megválasztásával. A hatékonyságot nedvesítő adalékanyag hozzáadásával még javíthatjuk, ehhez a Spraygard 0,2 l/ha dózisát javasoljuk. Lisztharmat erős fertőzése esetén kéntartalmú gombaölő szer alacsonyabb dózisával célszerű kombinálni.

A Shavit F engedélye 2020. augusztus 31-i hatállyal visszavonásra kerül. Az engedélyes, továbbá a nagy- és kiskereskedők meglévő raktárkészleteiket 2021. február 28-ig értékesíthetik. A termék felhasználása 2022. február 28-ig engedélyezett.

A szürkepenész a szőlő minden zöld részét fertőzheti, de a legnagyobb kárt az érő fürtök fertőzésével okozza. Az első veszélyes időszak a virágzás, amikor a betegség következtében részleges vagy teljes fürtelhalás következhet be. Csapadékos időjárás esetén a peronoszpóra elleni védelemmel együtt hangsúlyt kell fektetni a szürkerothadás elleni védelemre is. Kulcsfontosságú a közvetlenül a fürtzáródás előtt elvégzett védekezés, hiszen ekkor lehet utoljára tökéletesen bepermetezni a fürtök belsejét. Ilyenkor nagy hatékonysággal védekezhetünk hosszú hatástartamú, speciális botriticid készítményekkel. Az ezekkel való permetezést akkor is célszerű elvégezni, ha az időjárás nem csapadékos.

 

Prolectus

A Prolectus egyedi hatóanyagot tartalmazó készítmény a szürkepenész és a monília ellen. A gombaölő permetezőszer szőlőben, őszibarackban, nektarinban és szamócában is felhasználható.

A Prolectus 500 g/kg fenpirazamin hatóanyagot tartalmaz. A mély hatású gombaölőszer-hatóanyag gátolja az ergoszterol bioszintézisét. A fenpirazamin nemcsak a spóra csírázását gátolja, hanem a micélium kifejlődését is megakadályozza. A hatóanyag gátolja továbbá a konídiumtartók fejlődését és a konídiumok kialakulását is. A fenpirazamin hatóanyag gyorsan átjut a kutikulán és felszívódik a bőrszöveten keresztül. A növényi szövetekbe történő gyors behatolása teszi lehetővé, hogy a levél színe felől rendkívül gyorsan át tudjon jutni a levéllemez túlsó oldalára. Így a kórokozó gomba fejlődését a növényi szövetek belsejében és a kezeletlen levéloldalon is blokkolni tudja (transzlamináris hatás).

A Prolectus a permetezés után gyorsan esőállóvá válik, hatása pedig hosszan kitart. A kísérletekben a kezelést követő 30. percben (amikor a permet még nem száradt meg teljesen) lehulló 10 mm csapadék sem okozott hatékonyságcsökkenést.

A granulátum (WG) formának köszönhetően a Prolectus kezelése, adagolása és elkeverése is egyszerű, kényelmes és biztonságos. Munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje borszőlőben 21, csemegeszőlőben 14, őszibarackban, nektarinban és szamócában pedig 1 nap.

Nem jelent veszélyt a méhekre és egyéb hasznos élő szervezetekre. A talajban gyorsan lebomlik, így alacsony kockázatot jelent mind a felszíni, mind a rétegvizek szennyezése szempontjából.

A Prolectus dózisa szürkepenész és moníliás termésrothadás ellen 1,2 kg/ha (hajtatásban 0,08–0,12%), őszibarackban és nektarinban moníliás virág- és hajtásszáradás ellen pedig 0,8 kg/ha.

A Prolectus kijuttatását finom porlasztással kell elvégezni, azaz 200–300 mikronos cseppeket kell létrehozni. Habár a készítmény transzlamináris hatással is rendelkezik, a permetezés során ügyelni kell arra, hogy a növényállomány belső részét is kellő mértékben be lehessen fedni. Lúgos kémhatású kombinációs partnerek használata kerülendő. A permetlevet az elkészítés után azonnal fel kell használni!

Javasoljuk, hogy a szamóca szedése előtt legalább 2 nappal, csemege- és borszőlőben pedig a tervezett szüret előtt legalább 28 nappal történjen a kezelés. Legyen biztosított a szamócatermés megfelelő szellőztetése!

 

Nagyobb méretért kattintson a képre!

 

Qualy

A Qualy 300 g/l ciprodinil hatóanyagot tartalmazó, az anilin-pirimidin hatóanyagcsoportba tartozó metioninbioszintézis-gátló (MBI). A készítmény szisztémikus (felszívódó) hatású. Az eredményes védekezés feltétele a helyes időzítés és a megfelelő permetléfedettség biztosítása. A hatóanyag a permetezést követően két órán belül felszívódik, az azt követően lehulló csapadék a hatást nem befolyásolja.

Szőlőben a szürkepenész elleni kezeléseket preventív módon, megelőző jelleggel kell megkezdeni. A készítmény egy vegetációs időszakban legfeljebb 2 alkalommal használható fel, fürtzáródás kezdetéig (BBCH 77). Súlyos fertőzésveszély fennállásakor 7 napos permetezési forduló alkalmazása ajánlott. Dózisa 1,25 l/ha.

Almatermésűekben (alma, körte) a varasodás elleni permetezéseket megelőző jelleggel, az aszkospóra-szóródás idején kell megkezdeni. Ez a legkorábban alkalmazható, felszívódó almafa-varasodás elleni gombaölő szer, mivel 10 °C alatti hőmérsékleten is hatékony. Az intenzív hajtásnövekedés idején a fertőzési nyomástól függően a kezelést 7–10 naponta szükséges megismételni. A készítmény egy tenyészidőszak alatt maximum 3 alkalommal használható fel, a kijuttatás legkésőbb a gyümölcsfejlődés (BBCH 76) fenostádiumában végezhető el, 0,6–0,75 l/ha dózisban. Törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is. Ehhez 800–1000 l/ha permetlé alkalmazása javasolt.

 

Farkas Árpád
területi képviselő

Gaál Orsolya
field marketing menedzser

Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

almatermésű botriticid csonthéjas felszívódó fungicid gombaölő szer károsító kórokozó Mystic 250 EW növényvédelem növényvédő szer Nufarm Orius 20 EW permetezés Prolectus Qualy Shavit F szőlő