fbpx

Integráció: soproni lesz az Erdészeti Tudományos Intézet

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 05.

A megszűnő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központból kiváló Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) a 2800 fős hallgatói bázissal rendelkező Soproni Egyetemhez csatlakozott új szervezetként.

A magyar mezőgazdaság erdészeti területét érinti a legújabb integráció, miszerint az ERTI mind a száz munkatársa, kutatók és kutatásban dolgozó szakemberek az egyetem keretein belül folytatják pályafutásukat. Ezzel egy egységes oktatói és kutatói bázis jött létre a felsőoktatási intézmény keretein belül.

 

Erdő

Bővül az egyetem öt kutatóállomással és három arborétummal (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az integráció eredményeként bővült az egyetem szervezete öt kutatóállomással:

  • Sárvár;
  • Budapest;
  • Mátrafüred;
  • Püspökladány;
  • Sopron,

 

valamint három arborétummal:

  • Sárvár;
  • Kámon;
  • Püspökladány.

 

Cél: nemzetközi szinten is meghatározó zöld egyetem kialakítása

Fábián Attila, az egyetem rektora szerint a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. januári és az ERTI februári integrációjával létrejött az az intézményi rendszer, mely kutatási és gyakorlati oldalról egyaránt támogatja az egyetem négy karán folyó képzéseket.

Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója kifejtette: a közös munka célja, hogy a 21. századi kutatási eredményeket közvetlenül a felsőoktatás szolgálatába állítsák.

 

Erdei út

A felsőoktatási modellváltás útjára lépett az egyetem, az integráció több lépcsős (Fotó: Barna Ferenc)

 

Kutatói támogatás már tavasszal érezhető lesz

A tanév második szemeszterében már bekapcsolódnak a doktori képzésbe a kutatók. A jövő kihívásaira felkészítő tudástranszferhez hozzájárul az intézet kutatóinak: mintegy kétszáz tartamkísérlete; laboratóriumi infrastruktúrája; a klímaváltozásra adott gazdálkodói válaszokat segítő döntéstámogatási rendszerek fejlesztésével kapcsolatos ismerete; a digitalizációval, távérzékeléssel, bioökonómiával kapcsolatos tapasztalata; valamint a nemesítési és genetikai eredményeik azonnali bevezetése.

A felsőoktatási modellváltás részeként a Soproni Egyetem 2020 augusztusában a Soproni Egyetemért Alapítvány fenntartásába került, idén januárjában Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. követte, most pedig az Erdészeti Tudományos Intézet.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc