fbpx

Gabonaszállítás: Varsóban tárgyalt az USA agrárminisztere

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 19.

Az Egyesült Államok 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására – jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter. Ennek kapcsán az ukrán gabonaszállítás lehetőségeit is áttekintették.

lengyel kikötő
Ha eljut a lengyel kikötőig, már sínen van az ukrán gabona (forrás: hajozas.hu)

Az éhezés mint fegyver

Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter hétfőn Varsóban tárgyalt lengyel és ukrán hivatali partnerével, Henryk Kowalczykkal és Mikola Szolszkijjal, valamint Janusz Wojciechowski uniós agrárbiztossal – számolt be a Világgazdaság. Közös sajtóértekezletükön az amerikai miniszter aláhúzta: Washington elítéli, hogy Moszkva „háborús fegyverként használja fel az éhínséget”, valamint „jelentős mértékű gabonarablást” követ el Ukrajnában. „Mindent megteszünk azért, hogy Oroszország ne húzhasson hasznot e lopásból” – tette hozzá Vilsack. Az amerikai szakminiszter közölte: az általa irányított tárca 2,5 milliárd dollár értékű pénzalapot hoz létre gabonafelvásárlás céljából, ebből támogatnák a globális piacon kialakult gabonahiány enyhítését.

Lassító tényező: nyomtávszélesség

Henryk Kowalczyk közölte: az ukrán gabonaszállítás számára kulcsfontosságúak most a lengyel kikötők, valamint a más európai országok által biztosított útvonalak. Kowalczyk szerint a balti-tengeri kikötők készen állnak az ukrán gabona továbbszállítására, a legnagyobb kihívást az ukrán-lengyel határon történő átjuttatás jelenti az eltérő vasúti nyomtávszélesség miatt. A miniszter kilátásba helyezte, hogy a gabonaszállítást elősegítő lengyel-ukrán társaságot hoznak létre.

Tengeri szolidaritási folyosó

Janusz Wojciechowski agrárügyi biztos elmondta: Ukrajnának havi 5 millió tonna gabonát kellene exportálnia, hogy ne kerüljön veszélybe a globális élelmiszer-biztonság. (Ma legfeljebb 1,5 tonnás a vasúti teherszállítás kapacitása – a szerk.) Felidézte azt is: múlt héten az Európai Bizottság szolidaritási folyosók létrehozására tett javaslatot, a testület ezáltal segítené Ukrajna mezőgazdasági termékeinek kivitelét a nemzetközi élelmiszer-biztonság érdekében. Az uniós biztos is aláhúzta: „az Oroszország által elrabolt gabonával nem szabad kereskedni.”

Összeállította: Gönczi Krisztina