fbpx

Ez vár ránk is, ha vége az üzemanyag-árstopnak

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 19.

Még Amerikában, az olcsó üzemanyag hazájában is rekordszinten vannak az árak. Németországban egészen katasztrofális a helyzet. Az agrarheute.com szakírója, Olaf Zinke legfrissebb írása az üzemanyagpiaccal foglalkozik.

üzemanyagtöltés
Minden kilométernek súlyos ára van (fotó: Horizont Média)

Gyengülnek a fizetőeszközeink

Május 17-én Németországban egyetlen liter gázolajért 2,11 eurót kell a kutakon hagyni, ez jelen árfolyam mellett 818 forintnak(!) felel meg. Ez ráadásul csak az átlag, egyes töltőállomásokon 2,23 eurót is elkérnek egyetlen liter üzemanyagért. A legújabb drágulás hátterében a nyersolaj áremelkedése áll. A földgáz ára viszont kissé mérséklődött, mivel az enyhe telek miatt kevesebb fogyott belőle.

Hatással van az árak alakulására a dollár-euró árfolyam is. Februárban még 1,15 dollárt ért egy euró, a háború kitörése azonban megviselte Európát, így az euró veszített a dollárral szemben. Csak a gyenge euró önmagában 10 százalékkal drágábbá tette a nyersolaj beszerzését a világpiacról – mutat rá Zinke.

nyersolajárak
Forrás: agrarheute.com, Olaf Zinke

Egyik válságból a másikba

A kőolaj árát a legutóbb az hajtotta magasba, hogy maguk az olajkitermelő országok nyilatkoztak úgy, hogy nem hiszik, hogy a válságból kikeveredő világ olajigényét majd fedezni tudják. A nagy arab országok április folyamán jelentősen növelték a kitermelésüket, de Líbiában és Nigériában csökkentek a kiszállítások. Nem tett jót az olajáraknak az Oroszország elleni olajembargó lebegtetése sem, bár most úgy tűnik, hogy a magyar ellenállás miatt szelídebbek lehetnek az európai szankciók – vélekedik a német szakember.

Amerikában sem rózsás a helyzet: itt is rekordszinten vannak az gázolaj- és benzinárak. Az üzemanyag-készletek meglehetősen szűkösek, és a pandémia idején 5 százalékkal csökkent az amerikai finomítók feldolgozókapacitása is. Ugyanez igaz a globális színtérre is. A világ gázolajkészletei kimerülőben vannak, miközben az oroszokkal a pénzügyi szankciók és a politikai nyomás miatt sem szívesen kereskedik a nyugati világ. A megoldás még várat magára. A hazai üzemanyag-árstop sajnos nem tartható fenn örökké.