fbpx

Hittérítés az étkezésben: kötelező lett a bio-vega menü

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 29.

Itt tartunk: a német agrárminisztériumban és az általa rendezett eseményeken az ennivaló alaphelyzetben növényi alapú, húst csak külön engedéllyel szervíroznak. A növények is kizárólag biogazdaságokból érkezhetnek. Jó irány ez?

répaleves
A répaleves nem mindenki álma (forrás: kedvenc-receptek.hu)

A sötétzöld beállítottságú és megszállottan vegetáriánus tárcavezető, Cem Özdemir kezdeményezése még akkor is bőszítő lehet a német gazdáknak, ha ezt a sajtó csak nagyon finoman adja vissza. A vega étrend erőltetése nemcsak a „wurst”-ok kedvelőinek, de a repce-, az abrak- és takarmánytermelők számára is szomorú fejlemény. Tavaly néhány túlbuzgó közétkeztető már az iskolákban is vegetáriánus kínálatra váltott, ami viszont a szülőket háborította fel.

A legszigorúbb vega étrend

Mostantól húst csak külön engedéllyel szolgálhatnak fel a német agrárminisztérium falain belül és az általa szervezett eseményeken, továbbá a növények is kizárólag biogazdaságokból érkezhetnek. További két tárcánál alkalmaznak hasonló szabályokat, a többi 12 minisztérium azonban nem látja szükségét, hogy váltson. A két másik vega tárca a környezetvédelmi és a gazdaságfejlesztési minisztérium, utóbbi jelenlegi vezetője korábban szintén környezetvédelmi miniszter volt. Érdekes, hogy a környezetvédelmi tárca kevésbé szigorú a növények előállítását illetően: megelégszik 20 százalékos bio részesedéssel a választékban.

Hittérítés az étkezésben?

Az agrarheute.com finoman emlékezteti az olvasót: a táplálkozási stratégia 2022. évi bemutatásakor a tárcavezető még így fogalmazott: „Nem akarom előírni az embereknek, hogy mit egyenek”. Úgy tűnik, házon belül mások a szabályok – jegyzi meg a lap. Az agrártárca saját megfogalmazása szerint olyan belső előírásokat alakítottak ki, amelyek „túlmutatnak a szövetségi kormányzat fenntarthatósági célkitűzésein”.

Húst csak akkor lehet felszolgálni a minisztérium rendezvényein, ha azt előtte idejében kérvényezték. A tárca úgy látja, hogy a kezdeményezést eddig csupa pozitív visszhang fogadta. Ehhez képest az épületben dolgozó kantinosok felmondtak a szigorú elvárások miatt, így Berlinben most senki nem vállalja, hogy bio zöldségekkel etesse a képviselőket. Állítólag voltak új jelentkezők a megüresedett beszállítói helyekre, de azokat meg a tárca ítélte alkalmatlannak a feladatra.